Octrooiblog: Rommel upcyclen door bestaande octrooikennis te recyclen

Meer artikelen
potloodpunt

Gepubliceerd op: 6 april 2018 | Gewijzigd op: 6 april 2018

Grafietgruis leek tot nu toe waardeloze rommel. Tot een Italiaanse kledingproducent op het idee kwam t-shirts ermee te kleuren. Ze gingen voor kennis te rade bij … een potloodfabrikant. Een sterk staaltje van bestaande kennis recyclen, slimme samenwerking en octrooiliteratuur

De circulaire economie is hot. Hoe maken we grondstofkringlopen sluitend en verspillen we minder? Die vraag geldt ook voor grafiet, de industriële grondstof voor onder meer elektrodes en gietmallen. Het koolstofmateriaal heeft unieke eigenschappen. Zo is het elektrisch geleidend, goed te bewerken en niet giftig. Daardoor is het lastig door andere materialen te vervangen.

Grafietstof: van waardeloze rommel tot designpotlood

Wel ontstaat er bij de verwerking van grafiet veel gruis en stof, waar je pikzwarte handen van krijgt. Tot dusverre voerde men dit grafietgruis als waardeloze rommel af . Tót mensen in Italië op het idee kwamen het grafietstof te verzamelen en hergebruiken.

In eerste instantie vormde het bedrijf Alisea/Perpetua het stof om tot designpotloden. Het potlood van hergebruikt afval rolt niet van tafel en ligt lekker in de hand. Op het vervaardigingsproces en de afwijkende vorm van het potlood vroeg het bedrijf octrooi aan, dat inmiddels is verleend (bekijk het octrooi EP2730428B1).
Octrooitekening designpotlood

Octrooitekening van het designpotlood van Alisea/Perpetua.

Een nieuwe toepassing voor grafietstof

Inmiddels is ook een andere toepassing voor het grafietstof gevonden. Kledingfabrikant WRAD herontdekte een methode van de Romeinen om textiel te kleuren met grafiet. De kennis van Alisea/Perpetua over het reinigen en verwerken van grafietstof bleek daarvoor heel nuttig. Hun innovatie kleurt grafietstof T-shirts lichtgrijs. Per kledingstuk is 10 gram grafietstof nodig.

De gedachte omtrent waardevol hergebruik van WRAD en Perpetua bleef ook bij de jury van de Red Dot-award, een bekende internationale designprijs, niet onopgemerkt. Zij gaf er in 2017 een ‘Best of the Best’-onderscheiding voor.

Zelf ook bestaande kennis recyclen?

In de octrooiliteratuur kun je niet alleen inspiratie opdoen, maar ook samenwerkingspartners vinden. Octrooipublicaties tonen je immers welke bedrijven kennis hebben van specifieke technologieën. Vaak is die recente kennis niet gratis, maar zelf een nieuwe technologie ontwikkelen is vaak duurder. Denk dus ook eens aan het ‘recyclen van bestaande kennis’ als je iets nieuws wilt ontwikkelen. Meer weten over slimme samenwerking? Volg een gratis workshop.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right