Octrooiblog: Slim samenwerken maakte van spijkerbroek een succes

Meer artikelen
een spijkerbroek
Gepubliceerd op: 10 november 2017 | Gewijzigd op: 12 juli 2018

Een spijkerbroekenfabrikant uit Wales bracht onlangs een speciale editie van de oer-spijkerbroek uit. De oerbroek was overigens niet gemaakt van de bekende blauwe denimstof. En de uitvinder was niet Levi Strauss.

De uitvinder van de spijkerbroek was Jacob W. Davis, een kleermaker uit Reno in Nevada. In 1870 vroeg een houthakker hem om een extra sterke broek te maken. Die maakte Davis van een zware 'duck' (afgeleid van het Nederlandse woord doek), een wit canvas dat normaal werd gebruikt om zeilen van te maken. Hij versterkte de broek met koperen klinknagels op de plekken waar de broek het snelst uitscheurde.

De broeken vonden gretig aftrek, reden voor Davis om er octrooi op aan te vragen* (bekijk het octrooi US139121). Dat deed hij samen met zijn vaste stoffenleverancier Levi Strauss, die de octrooikosten betaalde. Strauss begon de broeken daarna te maken van blauwe denim, de rest is geschiedenis.

* In de VS kan dat, octrooi aanvragen terwijl je uitvinding al op de markt is – in tegenstelling tot Europa. Davis vroeg het octrooi aan samen met zijn vaste stoffenleverancier Levi Strauss, die de octrooikosten betaalde.
Octrooitekening spijkerbroek

Octrooitekening van Davis uit 1873.

Davis ging voor Strauss werken om de productie te regelen en verkocht zijn belang in 1907 aan Strauss.

Moderne oerbroek

Spijkerbroekenfabrikant Hiut uit Wales ontdekte dat de oorspronkelijke weverij van de stof, Mount Vernon, nog steeds bestaat. Om de 147-jarige uitvinding van de spijkerbroek te vieren, bracht Hiut een gelimiteerde versie van de oerbroek uit. Die is gemaakt van blauwzwarte stof uit de fabriek van het allereerste uur, in een iets comfortabeler stofdikte. De vernieuwde versie was in no-time uitverkocht.

Groot worden met de uitvinding van een ander?

Het kan, en beide partijen kunnen er voordeel bij hebben. Het is wel belangrijk goede afspraken te maken! Lees meer over samenwerken en intellectueel eigendom.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right