Octrooiblog: Steenrijk door prikkeldraad

Meer artikelen
Prikkeldraad

Op 27 oktober vieren we de verjaardag van … het prikkeldraad! Een simpele uitvinding die het Wilde Westen voorspoed bracht. Ook de uitvinder trouwens. Hij werd er steenrijk van.

Het soort prikkeldraad dat vandaag de dag het meest wordt gebruikt, bestaat al sinds 1873. Toen vroeg de 60-jarige Amerikaanse boer Joseph Glidden er octrooi op aan. Voor het westen van de Verenigde Staten was het een belangrijke uitvinding, want het maakte de intensieve veeteelt op de prairies mogelijk. Prikkeldraad was de enige betaalbare mogelijkheid om grote stukken land af te zetten. Lokale materialen zoals hout of stenen waren schaars.

Glidden was niet de eerste die octrooi op prikkeldraad aanvroeg in de VS. Dat was Lucien Smith in 1867. Bekijk het octrooi van Smith. Het Amerikaanse octrooibureau vond het prikkeldraad van Glidden eerst niet nieuw genoeg. Hij maakte bezwaar, ging in hoger beroep en won uiteindelijk in 1892. Zijn octrooi werd met terugwerkende kracht geldig vanaf 1874.

Octrooitekeningen prikkeldraad
Links de octrooitekening van Smith (1867), rechts die van Glidden (1873)

Glidden gebruikte 2 in elkaar gedraaide metaaldraden. Om een van de metaaldraden wikkelde hij korte stukjes puntig draad als stekels. Zijn uitvinding was dat de 2e draad de stekels vastzette. Een klein verschil met zijn voorgangers, maar genoeg voor het commerciële succes.

advertentie prikkeldraadAdvertentie uit 1874 voor prikkeldraad van Glidden

Het prikkeldraad van Gidden kreeg heel toepasselijk de bijnaam 'The Winner' en Glidden zelf 'de vader van het prikkeldraad'. Met zijn Barb Fence Company werd hij een van de rijkste mannen in de Verenigde Staten.

Meer weten?

Dat octrooien soms over heel kleine details gaan, is een understatement. Ook het naadje van de kous weten? Volg de Masterclass Octrooien.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right