Octrooiblog: Stofzuigen met paarden, kliko of dweil

Meer artikelen
man op trap met stofzuiger

Gepubliceerd op: 23 februari 2018 | Gewijzigd op: 23 februari 2018

In 1902 maakte het publiek bij de kroning van Edward VII kennis met de stofzuiger. Het apparaat kwam met paard en wagen voorrijden. Nu doet de robotstofzuiger het werk. Is de stofzuiger-revolutie daarmee ten einde?

Vóór de uitvinding van de stofzuiger bliezen schoonmaakapparaten het stof weg. Hubert Booth bedacht dat je het stof beter op kon zuigen. Hij testte het idee door een zakdoek voor zijn mond te houden en zo stof van een stoelzitting op te zuigen. Toen hij het stof op de zakdoek zag, wist hij dat zijn idee werkte.

Booth vroeg zijn eerste octrooi aan in 1901 en startte de British Vacuum Cleaner Company (Bekijk het octrooi). Dit bedrijf leeft voort als onderdeel van Quirepace, fabrikant van industriële stofzuigers.

De eerste stofzuiger

Het publiek in Londen maakte kennis met de stofzuiger ter gelegenheid van de kroning van Edward VII in 1902. De uitvinder van de stofzuiger maakte de tapijten in Westminster Abbey ermee schoon.
Schilderij van de Kroning van Edward VII
De kroning van Edward VII in Westminster Abbey. Let op de schone tapijten!

Booth’s stofzuiger was groter dan we tegenwoordig gewend zijn. Het kwam met paard en wagen voorrijden. Als er in een huis gestofzuigd werd, bleef de stofzuiger buiten staan. De slangen gingen door de deur of het raam naar binnen.

Na het octrooi van Booth volgden er vele. In de octrooidatabase Espacenet vind je meer dan 150.000 stofzuiger-octrooien, waarvan 665 van Nederlandse aanvragers. Het grootste deel daarvan komt van Philips.

Recente stofzuiger-octrooien

Uiteraard hebben veel recente octrooien betrekking op robotstofzuigers. Maar Nederlandse uitvinders bewandelen ook andere paden.

Octrooi EP2987441 uit 2016 laat een stofzuiger met de creatieve naam ‘Binhaler’ zien, die je op je kliko kan monteren, bijvoorbeeld voor het opzuigen van bladeren in je tuin. De uitvinder is Sjors Zuidema, een student Industrieel Ontwerpen.  
Octrooitekening stofzuiger voor op kliko

Octrooitekening van de 'Binhaler' (2016), een stofzuiger die op een kliko te monteren is.

Philips heeft (ook uit 2016) octrooi op een zuigmond om harde vloeroppervlakken tegelijk te stofzuigen (door luchtkanaal 50) en te dweilen (bekijk het octrooi EP3011883). Het dweilelement (nr 90 op onderstaande tekening) is met magneten bevestigd onder de achterwielen (nr 40 op de tekening), zodat het eenvoudig is te verwijderen als je er tapijt mee wilt zuigen. In reservoirs (nr 100 op tekening) zit vloeistof om de dweil mee te bevochtigen.
Octrooitekening van Philips van stofzuiger die ook dweilt

Octrooitekeningen van Philips (2016) van stofzuiger die ook dweilt.

Handig hulpmiddel bij innovatie

Heb jij ideeën om de stofzuigermarkt nieuw leven in te blazen? En wil je weten wat het kost om jouw innovatie te beschermen? Met de IE-Kostencalculator bereken je snel en gemakkelijk wat het kost om een octrooi aan te vragen, of een merk of model te registreren.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right