Octrooiblog: ThatsIP - handige lesmodule over intellectueel eigendom voor hoger onderwijs | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Octrooiblog: ThatsIP - handige lesmodule over intellectueel eigendom voor hoger onderwijs

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 8 oktober 2021 | Gewijzigd op: 19 oktober 2021

Ken je die reclames waarin acteurs zeggen "Ik gebruik het zelf ook!"? Op mij komt dat nooit zo geloofwaardig over. En toch ga ik die woorden in deze blog ook gebruiken. Want hij ís gewoon heel handig, de kant-en-klare-onderwijstool over intellectueel eigendom waar ik het over wil hebben: ThatsIP. En ja, ik gebruik hem dus zelf ook!

Ik ben Maurice Mooijman, accountmanager onderwijs bij Octrooicentrum Nederland. Als accountmanager voor onder andere Hogescholen ben ik erg blij met ThatsIP. Het is een praktische, gratis tool over intellectueel eigendom (IE). Deze online lesmodule legt studenten stap voor stap uit wat ze moeten weten over verschillende beschermingsvormen. Dat is vooral belangrijk voor studenten die een eigen bedrijf willen beginnen. En hoe sneller ze leren hoe ze hun (toekomstige) IE goed kunnen beschermen, hoe beter!

Ondernemende studenten

Want wat als studenten bijvoorbeeld samen in een projectgroep een slimme uitvinding doen: van wie is de uitvinding dan? Of die leuke bedrijfsnaam voor je onderneming: hoe weet je of die niet al in beslag genomen is door een ander?

Voor studenten is kennis over octrooien en IE (Intellectual Property oftewel IP in het Engels) belangrijk tijdens hun studie én daarna. Zeker wanneer ze een eigen onderneming willen starten. Octrooicentrum Nederland en de Benelux Office for Intellectual Property (BOIP) ontwikkelden daarom ThatsIP, speciaal voor studenten uit het hoger onderwijs. ThatsIP biedt een stap voor stap introductie in allerlei beschermingsvormen en is gratis te gebruiken door onderwijsinstellingen.

De afbeelding is een screenshot van een filmpje van de website ThatsIP.nl. Het laat een man zien met een jas aan en een tas in zijn hand. Om hem heen hangen de woorden: octrooirecht, geheimhouding, handelsnaamrecht, auteursrecht, kwekersrecht, chipsrecht, vaste datum, domeinnaam, databankenrecht, merkenrecht en tekeningen- of modellenrecht.

Theorie en praktijk

ThatsIP legt de theorie en praktijk van IE begrijpelijk uit. Het gaat in op allerlei situaties waarin IE een rol speelt. Bijvoorbeeld:

  • Wat kun je beschermen als het gaat om 3D-printen?
  • Van wie zijn de rechten als je samen iets uitvindt? Of als je uitvinding onderdeel is van je opleiding? Heeft de school dan nog rechten?
  • Kun je een app beschermen? Of digitale dienstverlening zoals een kamerverhuurplatform?

Dit soort vragen komen aan bod bij de voorbeelden uit de praktijk. Daarmee krijgen studenten goed inzicht in de rol van IE-rechten, die elke keer anders kan zijn.

De afbeelding is een screenshot van de hoofdpagina van de website ThatsIP.nl. Deze bestaat uit 4 onderdelen waar je op kunt klikken: kennismaking met intellectueel eigendom, voorbeelden uit de praktijk, alle IE-rechten op een rij en een quiz.

Check je kennis

Studenten kunnen hun kennis over de theorie checken met quizvragen. Die quiz kun je vaker doen omdat de vragen steeds wisselen. Dit is handig als voorbereiding op de testvragen die ThatsIP per onderwerp aanbiedt.

Je vindt de tool via de website ThatsIP.nl.

Docentenhandleiding aanvragen

Maar hoe gebruik je ThatsIP nu als docent? Daar is een docentenhandleiding voor. Dus ben je docent en geïnteresseerd om ThatsIP toe te passen in het onderwijs? Vraag dan toegang tot deze handleiding aan bij Octrooicentrum Nederland via octrooicentrum@rvo.nl.

Webinars en workshops

Niet alleen docenten en studenten, maar ook (beginnende en ervaren) ondernemers kunnen terecht bij Octrooicentrum Nederland. Voor ondernemers die meer willen weten over IE-rechten organiseren we regelmatig webinars en workshops. Kijk in onze octrooiagenda voor het complete aanbod.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.