Octrooiblog: Uitvindingen met hoge plakfactor

Meer artikelen
Rol plakband

Gepubliceerd op: 8 september 2017 | Gewijzigd op: 8 september 2017

Het plakband is op 8 september jarig. Precies 87 jaar geleden begon 3M met de productie ervan. Richard Drew heeft het plakband in 1930 uitgevonden.

Maar eerst vond hij in 1925 het afplaktape voor schilders uit.

Afplaktape

3M was een fabrikant van schuurpapier, toen Richard Drew er ging werken. Autowerkplaatsen waren op dat moment de grootste afnemers. Drew merkte dat autoschilders een probleem hadden bij het afplakken van delen van de auto met papier en sterke tape. Wanneer ze de tape verwijderden, nam deze vaak stukken verf mee. Drew ontwikkelde een afplaktape die de verf er niet aftrok. Het was een mix van lijmen en glycerine die op dun crêpepapier werd aangebracht.

Een autoschilder was nog niet helemaal tevreden: "Neem dit terug naar je Schotse bazen en vertel ze om er meer lijm op te doen". Met Schotse (Scotch) bedoelde de schilder vrekkig. Drew bracht meer lijm aan en noemde het Scotch Masking Tape. Het was een groot succes. Drew kreeg promotie en werd hoofd van het laboratorium van 3M.

Plakband

Toen in 1924 het gebruik van transparant cellofaan populair werd als verpakkingsmateriaal, kwam er vraag naar een aantrekkelijke manier om deze verpakking dicht te maken. Drew en zijn team ontwikkelden een plakband van doorzichtige cellofaan: Scotch Cellulose Tape (later bekend als Scotch Transparent Tape). Hij kreeg in 1930 octrooi op plakband en afplaktape.

Toen de crisis van de jaren 30 begon, steeg de verkoop van het plakband van 3M juist. In plaats van nieuwe producten te kopen, gebruikten consumenten het plakband van Scotch om kapotte dingen te repareren.

Scotch Transparent Tape is nog steeds het kroonjuweel van 3M's enorme productlijn, en is te vinden in bijna 90% van de Amerikaanse huizen.

Meer weten?

Als u, net als Richard Drew, een uitvinding doet in dienstverband, wie heeft dan de intellectuele rechten en krijgt het octrooi? U of uw baas? Lees er meer over.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right