Service menu right

Octrooiblog: Uitvindingen tegen symptomen van alzheimer

Meer artikelen
Oudere dame met begeleider in zorginstelling
Gepubliceerd op: 20 september 2019 | Gewijzigd op: 20 september 2019

Zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Wereldwijd zijn er meer dan 30 miljoen mensen met alzheimer. Geen wonder dat er meer dan 13.000 octrooien zijn die verband houden met deze ziekte.

Verreweg de meeste van de 13.000 patenten richten zich op de behandeling of genezing van alzheimer, voornamelijk door medicijnen. Daarnaast richten veel patenten zich op de diagnose, bijvoorbeeld door een hersenscan, bloedonderzoek of een lumbaalpunctie. Een kleiner deel betreft methoden om de symptomen van alzheimer te verminderen. Deze blog laat 3 octrooien zien die elk een symptoom van de ziekte van Alzheimer proberen te verminderen.

Fotodagboek

Het bekendste symptoom van alzheimer is vergeetachtigheid. Microsoft heeft een octrooi op een systeem voor het vergemakkelijken van het vasthouden van herinneringen door een fotodagboek (bekijk het octrooi WO2008070790). Een draagbare camera maakt automatisch foto’s van gebeurtenissen tijdens een dag in het leven van iemand met dementie. In de 2 dagen die hierop volgen, bekijkt de persoon de reeks foto’s 4 keer. Zo zal hij zich de gebeurtenissen beter kunnen herinneren. Niet alleen wat wél op de foto’s staat, maar - door de associatieve manier waarop het geheugen werkt - ook wat er níet op staat, zoals wat mensen zeiden.
Octrooitekening alzheimeroctrooi Microsoft 
Octrooitekening van systeem voor geheugentraining op basis van fotoreeksen van gebeurtenissen

Schommelbed

Een ander symptoom van alzheimer is onrust. Dit leidt vaak tot slaapproblemen. Een wiegbeweging kan een kalmerend effect hebben, net zoals bij baby’s. De Zwitserse Stiftung (stichting) Sonweid voor hulp bij dementie heeft een patent op een schommelmechanisme waar je een bed op kan zetten (bekijk octrooi WO02091981). Een motor drijft het schommelmechanisme aan. Zo wordt de persoon in het bed gekalmeerd, zonder dat daar medicijnen voor nodig zijn.
Octrooitekening schommelbed
Octrooitekening van bed geplaatst op een schommelmechanisme

Muziek horen en voelen

Personen met alzheimer raken vaak hun omgevingsbesef kwijt. Hillrom, een bedrijf op het gebied van medische technologie, probeert dit tegen te gaan door meerdere zintuigen te combineren in de herkenning van hetzelfde fysieke fenomeen. Hun octrooi betreft 2 luidsprekers die zijn gekoppeld aan een matras gevuld met water (bekijk octrooi AU2008320693). De luidsprekers brengen muziek ten gehore en laten ook het water in de matras trillen. De persoon die op het matras ligt, hoort de muziek niet alleen, maar voelt ook de trillingen ervan door het hele lichaam.
Octrooitekening muziekbed 
Octrooitekening van apparaat om muziek niet alleen via het gehoor, maar door het hele lichaam waar te nemen

Meer weten?

Het Australische Agentschap voor Intellectueel Eigendom heeft een uitgebreide en interessante analyse van alzheimer-patenten in de periode 2000-2014 gepubliceerd.

Samenwerken aan innovaties

Bent u bezig met een levensverbeterende innovatie en zoekt u samenwerkingspartners? Bekijk in deze animatie op YouTube waar u dan aan moet denken. Of volg onze workshop over slim omgaan met kennis bij samenwerken.