Octrooiblog: Vakantiegevoel door Franse stekkers

Meer artikelen
Stopcontact met randaarde

Gepubliceerd op: 1 september 2017 | Gewijzigd op: 1 september 2017

Op vakantie lokale gerechten proeven, heerlijk. Maar duik ook eens de bouwmarkt in! Daar kom je allerlei handige spullen tegen. Franse stekkers bijvoorbeeld. Die passen gewoon in een Nederlands stopcontact, maar zijn hier bijna niet te vinden.

Deze stekker is heel makkelijk uit het stopcontact te halen. Het buisje waar het snoer doorheen loopt, dient als hefboom.
Octrooitekening Franse stekker
Kantel het en 2 bewegende staafjes (de nummers 140 en 145 in de linker tekening) duwen de stekker naar buiten. Het buisje (160) kan ook een stukje verdraaien zodat de kabel vanzelf de goede kant oploopt.

Octrooitekening Franse stekker

En bij deze stekker vormt het uiteinde (120) een soort handvatje. Het snoer kan rechtdoor eruit of onder een hoek (via uitsparing 130B), altijd zonder te knikken. Ook bij deze stekker is de achterkant draaibaar zodat het snoer in de juiste richting kan worden geleid.

Deze 2 stekkers passen zowel op het Franse stopcontact, met penaarde, als op het Nederlandse, met randaarde. Maar de octrooien zijn alleen voor Frankrijk. Dat betekent dat de fabrikant concurrenten kan weghouden van zijn thuismarkt, met waarschijnlijk de grootste omzet.

In Nederland zijn zulke stekkers bijna niet te koop. Alleen voor de fijnproever!

Meer weten?

Octrooidatabank Espacenet is volledig internationaal. Hier vind je de aanvragen uit alle landen netjes op een rijtje. Je kunt ze ook filteren op handigheidjes. De keuze in welke landen je als bedrijf je octrooi moet aanvragen is lastig. Je komt er meer over te weten in de workshop IE-strategie.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right