Octrooiblog: Veilig en verrassend Valentijnsdag vieren? Het kan! | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Octrooiblog: Veilig en verrassend Valentijnsdag vieren? Het kan!

Meer artikelen
Octrooiblog Valentijn header
Gepubliceerd op: 12 februari 2021 | Gewijzigd op: 12 februari 2021

Valentijnsdag 2021: ijskoud en afstandelijk? Niks ervan! Kijk maar welke 10 hartverwarmende, corona-proof ideeën voor cadeautjes wij hebben gevonden – in octrooidatabanken! Wat een scheutje liefde al niet voor innovatie doet…

Voor de bofkonten die al samen een huishouden vormen maar die graag een avondje nóg dichter tegen elkaar willen aankruipen, is er deze tweepersoonstrui uit 2008. Dankzij de 4 armgaten heb je toch nog genoeg bewegingsvrijheid – de basis voor elke goede relatie.

octrooitekening trui

Octrooitekening van een tweepersoonstrui met 4 armgaten.

Ziet er niet echt romantisch uit hè, dit plaatje uit een octrooi van Philips. Maar dat is het wél! Nou ja, een beetje dan. Het stellen Valentijnskussens voor: kussens met een 'knuffel'-sensor om op afstand knuffels door te geven. Op het moment dat je je kussen knuffelt, verschijnt je foto op het kussen van je partner. Wanneer je partner terugknuffelt, wordt dit doorgegeven aan jouw kussen. Beide kussens hebben een hartslagmeter, zodat ook jullie hartslag tijdens het kussenknuffelen kan worden uitgewisseld.

Octrooitekening kussen

Octrooitekening van een kussen met een 'knuffel'-sensor om op afstand knuffels door te geven.

Volkomen corona-proof: een Valentijnskaartje. Bijvoorbeeld deze, die een luchtje naar keuze verspreidt. De kaart heeft een zakje waar je een geurmengsel naar keuze in kunt stoppen. 

octrooitekening valentijnskaart

Octrooitekening van een valentijnskaartje met een zakje waar je een geurmengsel naar keuze in kunt stoppen.

Of deze: from China with love. Als je de schuif (9 op de afbeelding) naar rechts trekt, bewegen de poppetjes op de kaart naar elkaar toe.

Octrooitekening kaart met 2 poppetjes

Octrooitekening van Valentijnskaart met 2 poppetjes die naar elkaar toe kunnen bewegen.

Ok, nog eentje dan: kus-kaarten. Het pakketje bevat lippenstift en briefpapier waar je je smakkerd op kunt plaatsen. De ontvanger ziet jouw zoen door de speciale opening in de kaart. Het octrooi doet zelfs een suggestie voor een gedichtje op de achterkant van de kaart: Roses are red / My lips are too / I yearn for the moment / When they will kiss you.

octrooitekening kuskaart

Octrooitekening van een kuskaart met lippenstift en briefpapier. 

Liefde gaat door de maag. Dat weten ook de uitvinders van de eetbare kledingonderdelen. De draden die de stof van bijvoorbeeld een bikini bij elkaar houden, kan je in elke gewenste vorm knopen. Hartjes voor Valentijn, klavertjes vier voor Saint Patrick's Day (17 maart mensen!) of pompoenen voor Halloween. 

Octrooitekening eetbare kleding

Octrooitekening van eetbare kledingonderdelen.

Iets minder hip maar wel zeer liefdevol bedacht: de Valentijns-snoepgoeddoos uit 1908. De doos heeft 2 compartimenten: in de onderste zit het snoepgoed, in de bovenste een rijk versierde valentijnskaart met 3D-decoratie. De uitvinder heeft niets aan het toeval overgelaten om ervoor te zorgen dat de kaart goed aankomt bij de teerbeminde. Het kaart-compartiment is extra hoog, om te zorgen dat de decoratie niet plat gedrukt wordt. Verder houden 2 kartonnen driehoekjes de valentijnskaart op zijn plaats, zodat deze tijdens het transport niet door de doos stuitert. 

octrooitekening snoepdoos

Octrooitekening van een valentijns-snoepgoeddoos uit 1908.

Wat zou Valentijnsdag zijn zonder bloemen? Deze wenskaart heeft een speciale houder voor een bloem of een plantje. De houder is zo ontworpen dat er geen vloeistof uit kan lekken maar de bloem of het plantje wel voeding krijgt.

octrooitekening wenskaart met houder

Octrooitekening van een wenskaart met een speciale houder voor een bloem of een plantje.

Kan je niet kiezen? Dan is dit 'bloemstuk met ondersteuning voor geschenkverpakking' echt een uitkomst. Bloemen, beren met hartjes, een ouderwetse cd met liefdesliedjes – wat wil je nog meer?

octrooitekening bloemstuk met houder

Octrooitekening van een bloemstuk met ondersteuning voor geschenkverpakking.

Ben je wel romantisch aangelegd maar pieker je er niet over om je tandenborstel te delen met je geliefde? Geef dan deze tandenborstel met hartjes cadeau. Er zit een hartje achterop de borstelkop; een deel van de borstelharen is rood, zodat je een hartje ziet als je er bovenop kijkt; en – leuk detail – er zit een knopje op om de borstelkop van het handvat te scheiden in de vorm van…een hartje. 

octrooitekening tandenborstel

Octrooitekening van een tandenborstel met hartjes.

Meer weten over hartverwarmende uitvindingen?

Laat je inspireren door wat anderen al hebben bedacht. Octrooidatabanken bevatten een schat aan informatie. Kijk maar eens op onze website hoe je dat allemaal uit octrooidocumenten kunt halen

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.