Octrooiblog: Verbeterde muizenval spaart vingers

Meer artikelen
Muizeval met kaas

Gepubliceerd op: 3 november 2017 | Gewijzigd op: 3 november 2017

De muizenval: een houten plankje met een klem van ijzerdraad. Het lijkt erop alsof er na de oervorm weinig aan is verbeterd. Een zoektocht in octrooien bewijst het tegendeel.

De oerversie uit 1894 – een houten plankje met een klem van ijzerdraad – doet onopvallend z’n werk. Maar intussen zijn er veel betere. Voor je vingers dan.

In 1985 ontwikkelt een Noorse uitvinder een val die alleen dichtklapt als een muis nieuwsgierig zijn kop naar binnen steekt, op zoek naar lokvoer (bekijk octrooi WO8505007). Fijn voor mensen met andere huisdieren.

Een jaar later bedenkt Lester E. Kness in Amerika een val die je vingers ontziet als je ‘m op scherp zet (bekijk octrooi US4711049). Dit type is in 2012 gebruikt in het gebouw van de Tweede Kamer om de muizenplaag te lijf te gaan. Een exemplaar is te vinden in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Inclusief opgezette Tweede Kamermuis trouwens.Twee octrooitekeningen van muizenvallen
Links de octrooitekening van de Noorse uitvinder (1985), rechts die van Kness (1986)

Uit Zweden komt in 1995 een systeem waarbij de slagklem zichzelf spant (bekijk het octrooi WO9700607). Het vergrendelen gaat zo heel gemakkelijk. De Zwitsers blijven vasthouden aan het houten type. Ze verbeteren in 2008 alleen het stelmechanisme, met iets minder kans op geplette vinger (bekijk het octrooi WO2010022779).  Twee octrooitekeningen van muizenvallen
Links het Zweedse octrooi (1995), rechts het Zwitserse (2008)

Er zijn veel klapvallen voor muizen uitgevonden. Je vindt ze in octrooiklasse A01M23/30.

Toch haalden veel van deze verbeteringen het uiteindelijk niet tot de bouwmarkt. Er komt namelijk heel wat bij kijken om van een uitvinding ook een commercieel succes te maken.

Tips voor uitvinders

Ook bezig met uitvinden? Lees meer over waaraan je moet denken bij het uitvinden. Of bekijk handige websites voor uitvinders.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right