Octrooiblog: Voetbalbeha

Meer artikelen
Voetbalsters Nederlands Voetbalelftal
Gepubliceerd op: 21 juni 2019 | Gewijzigd op: 21 juni 2019

Doet het pijn als een voetbalster een bal op de borst aanneemt? Het AD vroeg dit aan WK-speelster Anouk Dekker. Zij antwoordde dat het geen pijn doet, als je de bal goed, dat wil zeggen boven de borsten, aanneemt. Soms komt de bal echter te laag en dan is het wel even behoorlijk pijnlijk.

Is in de octrooiliteratuur een oplossing hiervoor te vinden?

Borstbeschermer

Al in 1930 zijn uitvinders hier mee bezig, blijkt uit een Engels octrooi op een borstbeschermer ter voorkoming van sportblessures. De beschermer bestaat uit ringen (nummers 4, 5 en 6 in de dwarsdoorsnede), die  je met een ventiel (nummer 16) kunt opblazen. In geval van een klap verplaatst de lucht zich uit één van de ringen door een luchtpassage (nummers 14) naar een aangrenzende ring. Dit dempt de klap.
Octrooitekening van borstbeschermer uit 1930

Plastic beha

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervingen vrouwen de mannelijke fabrieksarbeiders  en ontstond behoefte aan een beschermende beha. Wilson Goggles, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in industriële veiligheidsuitrusting, creëerde toen de Saf-t-Bra, gemaakt van hard plastic. Later werden beha’s met plastic cups ook gebruikt bij sporten waar veel lichamelijk contact plaatsvindt.

Sportbeha

In 1975 verscheen de eerste sportbeha op de markt: de Free Swing Tennis Bra. Deze tennisbeha was vooral gericht op bewegingsvrijheid. 2 jaar later werd de eerste algemene sportbeha uitgevonden. Deze beha zorgt ervoor dat de borsten minder heen en weer bewegen tijdens het sporten. Zo beschadigt het borstweefsel minder snel en is sporten comfortabeler.

Balcontrole

In 1998 patenteert de Amerikaanse uitvinder David Holliday een athletic breast and chest protector. Deze beha is voorzien van een interne harde plastic plaat (nummer 30 in de dwarsdoorsnede hieronder) ter bescherming tegen stoten op de borst door botsingen met andere speelsters of door balcontact. Het middengebied (nummer 13) van de harde plaat beschermt het borstbeen tussen en boven de cups (12R en 12L). Het nadeel van een harde plaat is dat een voetbal die hierop komt ver van het lichaam springt. Voor een betere balcontrole is de beha daarom voorzien van een zacht buitenoppervlak (nummer 14). Dit klinkt als een ideale voetbalbeha!
Octrooitekening Athletic Breast Protector
Athletic breast and chest protector met interne harde plaat tussen 2 lagen zacht materiaal

Octrooien als inspiratie

Octrooien zijn behalve een juridisch beschermingsmiddel ook een bron van informatie en inspiratie. Neem eens een kijkje in de octrooidatabank Espacenet en vind octrooien in jouw interessegebied van uitvinders over de hele wereld.

Service menu right