Octrooiblog: Voortbouwen op Legosteentjes

Meer artikelen
duploblokken
Gepubliceerd op: 11 augustus 2017 | Gewijzigd op: 12 juli 2018

Heel veel producten van Lego zijn beschermd met octrooien, modelrecht en auteursrecht. Die mag je dus niet namaken. En de naam Lego mag je al helemaal niet gebruiken! Wat wel mag: aanvullingen op de markt brengen die passen op Lego.

Het 4x2 oersteentje is al lang niet meer beschermd. Het oorspronkelijke octrooi verliep in 1978. En het Europese Hof van Justitie besloot in 2010 dat het steentje niet als 'merk' beschermd kan zijn omdat de vorm direct volgt uit de technische functie. Dat maakte de weg vrij voor ‘Lego-klonen’ die op de oorspronkelijke steentjes passen.

Vooral op crowdfunding sites verschenen de laatste jaren Lego-aanvullingen. De Flexo bijvoorbeeld, met een flexibele pees tussen steentjes. 

Octrooitekening Flexo lego

Of de BionicToys, een zeer flexibele staaf die de steentjes verbindt.

Octrooitekening BionicToys lego

Zo werd Lego een soort open standaard voor andere aanbieders. Die vragen vaak octrooi aan, om niet in de valkuil te stappen van legitieme namaak door ‘copy cats’. Of door Lego zelf. Namaak voorkomen is lastig. Maar met een octrooi hebben ze in ieder geval het recht aan hun zijde: dan kunnen ze optreden tegen inbreukmakers.

Meer weten

Meer weten over hoe je succesvol kunt zijn met een octrooi? Volg een van onze IE-strategie-workshops.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right