Octrooiblog: Vuil spel in de schoonmaakbranche

Meer artikelen
Schoonmaker aan het werk

Gepubliceerd op: 9 september 2016 | Gewijzigd op: 9 september 2016

De schoonmaakbranche imiteert en kopieert veel. Op schoonmaakbeurzen houden de deelnemers dan ook nauwlettend in de gaten wat er in de stand van de concurrentie ligt.

De tweejaarlijkse schoonmaakbeurs ISSA/Interclean Amsterdam is groot: 11 hallen, 50.000 m2 beursvloer, 800 exposanten en 29.000 bezoekers. Er zijn veel trends op schoonmaakgebied te zien, zoals nanodeeltjes, robots, zelfreinigende oppervlakken en milieuvriendelijke producten. De nieuwste snufjes zijn te zien in het InnovationLAB en de Robot Arena. Schoonmaken gebeurt met steeds minder mensen, wordt steeds goedkoper en doeltreffender.

Ook de organisatie gaat voor schoon schip als blijkt dat een deelnemer inbreuk maakt op een octrooi of een ander Intellectueel Eigendom-recht (IE-recht). Er loopt op de RAI dan ook al heel wat jaren ‘IE-politie’ rond.

De IE-politie is een expertteam dat op verzoek van standhouders in actie komt bij vermoedens van inbreuk op een octrooi. Een van de octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland maakt deel uit van dit team. Als 1 van de teamleden constateert dat er inderdaad sprake is van inbreuk, dan krijgt de inbreukpleger de keus: of hij verwijdert het product, of hij loopt kans (tijdelijk) te worden uitgesloten van verdere deelname aan de beurs. Werkt de standhouder niet mee, en bevestigt een juridische procedure dat hij inbreuk heeft gepleegd, dan mag hij 2 keer niet deelnemen aan de beurs.

Het idee van IE-politie is een beetje afgekeken van grote Duitse thematische beurzen, bijvoorbeeld speelgoed- of gereedschapbeurzen. Daar lopen inbreukexperts al veel langer rond en dat blijkt zeer effectief te zijn. Duitsland kent zelfs een jaarlijkse prijs voor de meest schaamteloze kopie: de Plagiarius. Kopiëren betekent mogelijk inbreuk op allerlei IE-rechten: octrooi, modelrecht, auteursrecht of zelfs merkenrecht. Het zal de ‘winnaars’ niet meevallen om die smet van hun bedrijfsnaam af te poetsen...

Meer weten?

Bijna iedereen die zich bezighoudt met innovatie, krijgt vroeg of laat met inbreuk te maken. Inbreuk kan betrekking hebben op verschillende rechten, bijvoorbeeld octrooirecht, modelrecht en merkenrecht. Als octrooihouder moet u zelf in de gaten houden of iemand inbreuk maakt op uw octrooi, door bijvoorbeeld namaak of import zonder uw toestemming. Dat kost tijd en geld.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

Service menu right