Oegandese stad pakt afvalbeheer aan met hulp van Develop2Build

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 14 december 2018 | Gewijzigd op: 14 december 2018

Met het tekenen van een Develop2Build-schenkingsarrangement is een begin gemaakt met de verbetering van het afvalbeheer in de Oegandese stad Jinja. Door de groeiende bevolking is het voor deze stad steeds moeilijker om het afval op een goede manier te verwerken. Met het Develop2Build-project moet hier verandering in komen.

Op 12 december is officieel de eerste stap gezet. Het schenkingsarrangement, dat onderdeel is van een Develop2Build-project, werd ondertekend door de Nederlandse ambassadeur Henk Jan Bakker en Jofram Waidhuuba, de gemeentesecretaris van Jinja. Het project zal zich richten op het verbeteren van afvalinzameling, -transport, -sortering en -afvoer.

Serieuze afvalproblemen

Jinja ligt aan het mooie Victoriameer, bij de oorsprong van de Nijl. De stad ziet haar inwonersaantal groeien, wat voor het afvalbeheer de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Zo worstelt de gemeenteraad met een gebrek aan capaciteit en middelen om het beleid voor afvalbeheer goed uit te voeren. In deze situatie kan de bevolkingsgroei leiden tot serieuze afvalproblemen.

De risico’s van slecht afvalbeheer zijn goed bekend: ongedierte, uitbraken van besmettelijke ziektes en andere gezondheidsgevaren. De plassen water die op stortplaatsen ontstaan zijn bovendien broedplaatsen voor de gevreesde malariamuggen. Verder zorgt de verbranding van afval, zoals nu veel gebeurt in Jinja, voor broeikasgassen.

Oplossingen in kaart

De eerste stap in de verbetering van het afvalbeheer is het uitvoeren van haalbaarheidsstudies. Het Develop2Build-programma zorgt voor financiële en technische ondersteuning hiervoor. Zo kan de gemeenteraad onderzoeken wat de meest duurzame, efficiënte en kosteneffectieve oplossingen zijn. Nadat dit in kaart is gebracht, begint de praktische uitvoering van het project om afvalinzameling, -transport, -sortering en -afvoer te verbeteren. In een volgende fase wordt er gekeken naar afvalverwerking.

Develop2Build

Het project is een voorbeeld van hoe Develop2Build overheden ondersteunt om hun infrastructuur te verbeteren. Het D2B-programma is opgezet door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Benieuwd naar dit programma? Lees verder over Develop2Build.

Service menu right