Service menu right

Online kaart toont duurzame installaties per gemeente

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 22 september 2020 | Gewijzigd op: 23 september 2020

Gemeenten zijn druk bezig hun beleid voor verduurzaming op te stellen en te realiseren. Lokaal en via Regionale Energiestrategie├źn. Initiatieven van particulieren en bedrijven helpen daarbij. Maar hoe actief zijn die? En op welk vlak? U kunt de stand van zaken bekijken op de online projectenkaart van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

De Nederlandse energievoorziening moet de overgang maken van centrale opwekking naar lokale duurzame energie. Daarin spelen gemeenten een belangrijke rol. Zij kunnen meewerken en meedenken met lokale initiatieven. Bijvoorbeeld door projecten financieel te steunen of op te treden als opdrachtgever. Andersom dragen vele grote en kleine initiatieven bij aan het gemeentelijke beleid.

ISDE-viewer: duurzame installaties per gemeente

Om het verduurzamingsbeleid aan te scherpen is het voor gemeenten zeer handig om te weten welke lokale initiatieven er zijn. Een zogeheten ISDE-viewer toont het aantal duurzame installaties per gemeente met ISDE-subsidie in kaart. Het gaat om projecten die tussen januari 2016 en juni 2020 zijn gerealiseerd of nog in behandeling zijn.

In de viewer is per gemeente of provincie - per duurzame techniek - te zien hoeveel apparaten er zijn aangevraagd. Hierbij zijn de aantallen opgedeeld in particuliere en zakelijke installaties.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De ISDE is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Hiermee besparen we energie en dringen we de CO2-uitstoot terug. Met de ISDE kunnen particulieren en zakelijke gebruikers een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers of warmtepompen.

Meer weten?