Service menu right

Orange Corners ondersteunt ambitieuze ondernemers in DR Congo

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 9 maart 2020 | Gewijzigd op: 12 maart 2020

Het Orange Corners-programma, een initiatief voor beginnende ondernemers, ondersteunt vanaf dit jaar ook jonge ondernemers in de Democratische Republiek Congo (DR Congo). Het programma loopt al in diverse landen in Afrika en het Midden-Oosten. RVO voert het programma uit in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Orange Corners is een initiatief van Nederlandse bedrijven, universiteiten en overheidsinstanties. Het initiatief wil beginnende, lokale ondernemers helpen om hun ondernemersdromen waar te maken. Het mes snijdt aan 2 kanten: dankzij het programma kan de ambassade haar netwerk verbreden met lokale, snelgroeiende bedrijven. Dat helpt Nederlandse ondernemers weer met vinden van contacten.

De feestelijke opening van de Orange Corners in DR Congo vond op 29 februari plaats in de lokale startuphub Ingenious City. De ambassadeur in DR Congo, Robert Schuddeboom, verrichtte de opening.

Programma van 6 maanden helpt jonge ondernemers

De kern van Orange Corners is een speciaal 'incubatieprogramma', een programma dat 6 maanden duurt. Gedurende die maanden werken jonge, beginnende ondernemers (gemiddelde leeftijd: 26,7 jaar) aan hun bedrijf.

Lokale organisaties – zogenaamde 'incubators' – zetten de incubatieprogramma's op met behulp van Nederlandse kennis. Bedrijven helpen hen hierbij. Denk aan bedrijven als Rawbank, Bralima (Heineken), Vlisco, Canal Plus, DHL en Fleuve Congo Hotel. Zij verzorgen masterclasses voor de jonge ondernemers.

Veel jonge ondernemers in DR Congo

De komende 3 jaar doorlopen 120 lokale jonge ondernemers uit DR Congo het Orange Corners-programma. Zij krijgen de kans om hun zakelijke ideeën te ontwikkelen tot een startup. Via die startup komen nieuwe innovatieve producten en diensten op de Congolese markt. Een win-winsituatie, want zo worden er ook banen gecreëerd voor de lokale bevolking.

In DR Congo is veel vraag naar dit soort steun voor jonge ondernemers. Bijna 60% van de totale bevolking in dit land is jonger dan 25 jaar. Jonge ondernemers in DR Congo missen vaak ondersteuning en kennis om hun plannen waar te kunnen maken.

Orange Corners: van Zuid-Afrika nu overal in Afrika

Orange Corners bestaat nu ruim 4 jaar. Eind 2016 werd de 1e Orange Corners-locatie geopend in Johannesburg, Zuid-Afrika. Vervolgens is Orange Corners gestart in Mozambique (2017), Angola, Marokko (2018), Soedan, Senegal, Ivoorkust, Nigeria en Ghana (2019). Dit jaar worden nog Orange Corners-programma’s gestart in Algerije, Egypte en Irak.

Orange Corners heeft tot nu toe al bijna 400 startende ondernemers geholpen bij het opzetten en opschalen van hun bedrijf.

Meer weten?

Lees de kamerbrief over Orange Corners van minister Kaag (december 2019) of bezoek de website van Orange Corners.