Service menu right

Profiteert u al van handelsakkoorden?

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 4 maart 2020 | Gewijzigd op: 04 maart 2020

Handelsakkoorden die de Europese Unie (EU) afsluit. Dat is toch alleen voor grote spelers? Dat is niet het geval. Ze kunnen meer betekenen voor uw bedrijf dan u misschien beseft. RVO helpt u hierbij.

De EU heeft met veel landen handelsakkoorden afgesloten: van Chili tot Mexico, van Ghana tot Zuid-Afrika, van Georgië tot Oekraïne, van Japan tot Singapore. En er zijn veel verdragen in onderhandeling.

Handelt u met een land buiten de EU, dan kunt u in veel gevallen profiteren van de voordelen die zulke handelsakkoorden bieden. Denk aan verlaagde of afgeschafte invoerrechten op producten.

In de praktijk blijkt dat ondernemers dit soms niet weten. En dat is zonde. Want het kan uiteindelijk best wat geld schelen.

Wat is een handelsakkoord precies?

In een handelsakkoord maken handelspartners onder andere afspraken over de wederzijdse handel in goederen en diensten, en het doen van investeringen. Dankzij deze afspraken kunnen ondernemers makkelijker internationaal zakendoen.

Dat kan voor u als ondernemer voordelen opleveren, zoals:

  • Minder invoerrechten betalen over producten.
  • Makkelijker diensten aanbieden in een partnerland.
  • Aantrekkelijker om producten in een partnerland op de markt te brengen.
  • Nieuwe mogelijkheden om mee te dingen naar overheidsaanbestedingen in een partnerland.

In 5 stappen profiteren van handelsakkoorden

Maar hoe gaat dat dan precies, dat profiteren van handelsakkoorden? Het is niet zo ingewikkeld als u misschien denkt. Maar u moet er wel wat voor doen.

Voor uw gemak hebben wij een stappenplan opgezet, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met deze handvatten kunt ook u voordeel krijgen van handelsakkoorden.

Meer weten?

Meer weten over handelsakkoorden en exportcontrolebeleid of over de inwerkingtreding van nieuwe EU-handelsakkoorden? Meld u dan aan voor de ECHO-nieuwsbrief van onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken en VNO NCW/MKB Nederland.