Provincies verduurzamen klein maatschappelijk vastgoed | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Provincies verduurzamen klein maatschappelijk vastgoed

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 7 december 2020 | Gewijzigd op: 05 februari 2021

Ruim 2.000 kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren kunnen vanaf 2021 bij hun provincie aankloppen voor advies en begeleiding bij het verduurzamen. Alle 12 provincies maken gebruik van de overheidssteun om een ontzorgingsprogramma op te zetten.

De Rijksbijdrage bedraagt in totaal € 24 miljoen.

Scholen en buurthuizen

Eigenaren van maatschappelijk vastgoed die in aanmerking komen, zijn bijvoorbeeld kleine gemeenten. Maar ook schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs en zorgaanbieders met een klein aantal vestigingen. Of sportbedrijven, culturele instellingen en dorps- en buurthuizen. Voor deze partijen is verduurzaming van hun gebouwen een uitdaging omdat het ontbreekt aan kennis en mensen.

Duurzame coaches

Via dit ontzorgingsprogramma kunnen vastgoedeigenaren vanaf 2021 gebruik maken van advies en ondersteuning op maat. Duurzaamheidscoaches adviseren bijvoorbeeld over welke maatregelen slim zijn om te doen, hoe deze gefinancierd kunnen worden en helpen bij het zoeken naar de juiste partijen voor de uitvoering.
Iedere provincie geeft een eigen invulling aan het ontzorgingsprogramma en maakt zelf de keuze welke kleine vastgoedeigenaren in aanmerking komen. De opgedane regionale kennis en ervaring wordt breed gedeeld. Het programma loopt tot 1 januari 2024.

Anderhalf miljoen gebouwen

Het ontzorgingsprogramma draagt bij aan het sneller verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen en gebouwen verduurzaamd zijn. Dat is afgesproken in het Klimaatakkoord. Alle vastgoedeigenaren, dus ook de grotere partijen, kunnen terecht bij het Kennis en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed. Hier vindt u informatie over portefeuilleroutekaarten, rekentools en praktijkvoorbeelden.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.