Rechtstreeks stroom tanken van zonneparken

Meer artikelen
zonnepaneel

In Arnhem moet het mogelijk worden om rechtstreeks stroom te tanken van een zonnepark of windmolen. Dat onderzoekt de gemeente nu in samenwerking met andere europese steden. Dit project werd mede mogelijk dankzij de subsidie INTERREG NWE.

Het project in Arnhem wordt uitgevoerd bij het zonneveld op de Koningspleij-Noord, dat nog gerealiseerd moet worden. De opgewekte zonnestroom wordt dan direct ingezet voor het opladen van elektrische auto’s en schepen die aan de kade van de Nieuwe Haven zijn afgemeerd.

Internationale samenwerking belangrijk

Arnhem werkt in het project nauw samen met onder meer de gemeente Nijmegen, Transport for London, City of Nottingham, de stad Schwäbisch Gmünd en het Parijse onderzoeksbureau IAU Ile de France. Het internationale project ontvangt EU subsidie van het INTERREG Noord West Europa (NWE) programma en is bij de ontwikkeling begeleid door de Nederlandse Contactpersonen voor dit programma in dienst bij RVO.nl.  

De subsidieregeling INTERREG NWE richt zich op deelname van partijen uit 7 landen. INTERREG NWE ondersteunt activiteiten en pilots op het gebied van  innovatie, CO2 reductie en Circulaire Economie. Overheden, NGO’s en bedrijven kunnen meedoen. Het programma is bedoeld om innovaties te versnellen en verschillen tussen regio’s in Europa te verkleinen.

Bio Base NWE

Een ander project dat binnen het Interreg NWE-programmma subsidie ontving, is Bio Base NWE. Bio Base NWE adviseerde en faciliteerde meer dan 755 midden- en kleinbedrijven op het gebied van innovatie, netwerkmogelijkheden en oplossingen in biobased technologieën. Het project heeft tot doel de groei van de biobased economie in Noordwest-Europa te stimuleren.

De Europese Commissie riep Bio Base NWE onlangs uit tot winnaar van de RegioStars Award 2017 in de categorie ‘Slimme specialisaties voor innovatie in het MKB’. De RegioStars Awards zijn jaarlijkse prijzen voor goede praktijkvoorbeelden rond regio.

Rol RVO.nl

Adviseurs van het INTERREG NWE programma begeleidden de aanvragen van deze europese en internationale projecten.

Meer weten?

Service menu right