Rehabilitatie en uitbreiding van waterzuiveringsinstallatie in La Paz met DRIVE

Meer artikelen
Werken aan water distributienetwerk
Gepubliceerd op: 16 januari 2019 | Gewijzigd op: 23 januari 2019

Met het DRIVE-programma commiteert RVO.nl € 3,3 miljoen aan Bolivia voor de rehabilitatie en uitbreiding van de Pampahasi waterzuiveringsinstallatie in La Paz.

Op 15 januari ondertekenden het Boliviaanse Ministerie van Planning en Ontwikkeling, het Boliviaanse Ministerie van Milieu en Water en de Nederlandse ambassadeur van de ambassade te Lima een schenkingsovereenkomst van € 3,3 miljoen.

Later dit jaar verwachten we een aanvullende DRIVE-committering van € 2,9 miljoen voor het monitor- en controlesysteem en non-revenue watermaatregelen. De DRIVE-Commissie heeft hiervoor op 11 januari het projectvoorstel 'La Paz Water Efficiency and Early Warning System' goedgekeurd.

Verbetering waterbeheer

Het projectvoorstel kwam tot stand naar aanleiding van een ORIO-project. Royal HaskoningDHV (RHDHV) verleende daar technische assistentie bij de bouw van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie. In november 2016 ontstond een groot watertekort in de stad. Het team van RHDHV stelde daarom samen met het lokale waterbedrijf EPSAS en de relevante ministeries een projectidee op om het watersysteem verder te verbeteren en toekomstige tekorten te voorkomen.
Met dit project wordt beter geanticipeerd op de waterbeschikbaarheid. Hierdoor kan een potentiele volgende watercrisis in La Paz (2,7 miljoen inwoners) worden voorkomen. Ook komt er aanzienlijk meer drinkwater beschikbaar.

Het DRIVE-project bestaat uit:

  • het installeren van een geavanceerd monitor- en controlesysteem,
  • het terugdringen van lekverliezen (non-revenue water), en
  • het uitbreiden van de capaciteit van een van de waterzuiveringsinstallaties.
De totale kosten van het project liggen rond de € 17,7 miljoen. DRIVE is om een bijdrage van 35% (€ 6,2 miljoen) gevraagd.
 

Opening tender

Binnen enkele weken is de opening van de tender voor de uitvoering van de rehabilitatie en uitbreiding van de Pampahasi waterzuiveringsinstallatie. Wij publiceren de link naar de tenderdocumenten dan op onze website.
 

DRIVE

DRIVE richt zich op de investeringsfase van publieke infrastructuur in ontwikkelingslanden. Het is een flexibel financieringsinstrument van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de subsidie uit.

Benieuwd naar andere projecten van dit programma en zijn voorloper ORIO? Bekijk dan het overzicht van DRIVE- en ORIO-projecten.

Service menu right