Rijke vangst bij actie tegen illegale handel in beschermde soorten

Meer artikelen
Slangenleren pumps
Gepubliceerd op: 11 juli 2019 | Gewijzigd op: 12 juli 2019

Wereldwijd hebben handhavingsinstanties samengewerkt om de illegale handel in wilde dieren, planten en hun producten aan te pakken. Tijdens de actie -Operation Thunderball- zijn beschermde planten, dieren en delen daarvan onderschept. Ook zijn bijna 600 stropers, tussenhandelaren, smokkelaars en andere betrokkenen opgepakt. In 109 landen werden onder andere 500 kilo ivoor, 4300 beschermde vogels en 10.000 schildpadden in beslag genomen.

Resultaat in Nederland

In Nederland zijn onder andere een opgezette steur en buizerd, 500 planten Euphorbia guentheri, 118 paar pythonleren schoenen, een horlogebandje van varanenhuid en een levende Moorse landschildpad in beslag genomen. Een bijzondere vondst was een zending van 3 kilo olifantenoren. Deze werd van Nigeria verscheept naar Canada. In ons land werken het ministerie van LNV, de politie, NVWA, Douane, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Openbaar Ministerie samen om de illegale handel aan te pakken.

CITES-verdrag

De handel in wilde dieren en planten (of producten daarvan) gebeurt vaak internationaal. Wereldwijde samenwerking is dan belangrijk om de vernietiging van de biodiversiteit tegen te gaan. Het CITES-verdrag reguleert de handel tussen de 183 landen die zich hierbij aangesloten hebben. In Nederland werken we nauw samen om ervoor te zorgen dat iedereen zich houdt aan de afspraken van dit verdrag. Voor deze internationale operatie zijn de internationale banden extra sterk geworden. Ook in onderzoeken trekken de organisaties steeds meer samen op.

Melden helpt

Afgelopen jaar startte Meld Misdaad Anoniem een campagne. Deze campagne zorgt ervoor dat mensen signalen van de illegale handel in beschermde dieren en planten gaan delen. Politie en NVWA maken regelmatig gebruik van meldingen vanuit het publiek om illegale handel op te sporen. Voor meer informatie zie Meld Misdaad Anoniem.

Niet zomaar meenemen

In het buitenland kunt u (producten van) bedreigde dieren of planten misschien vrij makkelijk kopen. Maar de kans is groot dat uitvoer en de invoer in Nederland (zonder vergunning) niet mag. Het is belangrijk dat toeristen dit beseffen. Ook gelden er regels om insleep van dierziekten of invasieve uitheemse soorten te voorkomen. Zie ook het bericht van Interpol.

Meer informatie

Bent u journalist en heeft u vragen over dit nieuwsbericht? Neem contact op met het team persvoorlichting van de NVWA: (088) 223 37 00. Of bel met Mathijs Tax, woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: 06 1178 6740.

Bent u consument of heeft u een bedrijf? Neem contact op met RVO.nl: 088 042 42 42 (lokaal tarief). Of met het klantcontactcentrum van de NVWA: 0900 03 88 (gebruikelijke belkosten). U kunt ook de Douane reizen app gebruiken.

Service menu right