Ruim 1 miljard voor lef en goede ideeën van mkb: de WBSO in 2018

Meer artikelen
Onderzoekers in een laboratorium
Gepubliceerd op: 11 juli 2019 | Gewijzigd op: 19 juli 2019

Ruim 20.000 Nederlandse bedrijven - waarvan 97% mkb - haalden in 2018 een voordeel van € 1,1 miljard uit de innovatie- en onderzoeksregeling WBSO. De regeling stimuleert ondernemers meer onderzoek (R&D) te doen naar nieuwe innovaties en helpt om ideeën sneller om te zetten in succesvolle producten en diensten.

De resultaten van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) staan in de jaarrapportage 2018.

Positief effect

De WBSO stimuleert aantoonbaar het aantal innovatieactiviteiten en versterkt het Nederlandse vestigingsklimaat. Dit bleek eerder dit jaar uit onderzoek van Dialogic in samenwerking met APE en UNU-Merit. Het adviesbureau concludeerde daarnaast dat de WBSO een kostenefficiënte regeling is die het merendeel van de gebruikers waardeert. Het kabinet stelt voor dit jaar € 1,2 miljard beschikbaar voor de regeling.

Lef, enthousiasme en een goed idee

Staatssecretaris Mona Keijzer: "25 jaar geleden koos het ministerie van Economische Zaken ervoor om innovatieve ondernemers een handje te helpen met de WBSO. Dat doen we nu nog steeds, en met succes. Het mooie aan de WBSO vind ik dat achter al die 20.000 bedrijven een uniek verhaal zit. Ondernemers met lef, enthousiasme en een goed idee. Ik ben er trots op dat wij hier met de WBSO aan bijdragen."

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK)

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) Fotograaf: Martijn Beekman

2018 in cijfers

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2018 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), die de WBSO namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitvoert, ruim 130.000 R&D-projecten toe. De regeling ondersteunde daarmee zo’n 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen. Het overgrote deel (96%) van de projecten bestaat uit ontwikkelingstrajecten voor een nieuw product, productieproces of software. De overige projecten betreffen technisch-wetenschappelijk onderzoek.

25 jaar WBSO

De WBSO heeft de afgelopen 25 jaar talloze innovatieve ondernemers ondersteund met hun R&D plannen. Daar zijn veel mooie en verrassende innovaties uit voortgekomen, die oplossingen bieden voor een breed pallet aan maatschappelijke uitdagingen: van Seaweed Harvest Holland, een bedrijf dat een methode ontwikkelde om zeewier als duurzame grondstof in te zetten, tot Hiber, een bedrijf dat werkt aan een wereldwijd satelliet-netwerk. Bekijk een selectie van inspirerende innovaties.

Meer weten?

Raadpleeg het jaarverslag 2018, lees hoe u met de WBSO een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlaagt of lees het persbericht over het jaarverslag op Rijksoverheid.nl.

Service menu right