Service menu right

Ruim 15 miljoen voor 7 Nederlandse innovatieve scale-ups

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 26 september 2019 | Gewijzigd op: 16 oktober 2019

Het Nederlandse mkb scoort goed in de Europese innovatietop. 7 Nederlandse bedrijven haalden gezamenlijk € 15,7 miljoen op in de derde call van 2019 van het Horizon 2020 mkb (SME) Instrument phase 2. Met deze subsidie kan het mkb tot € 2,5 miljoen per bedrijf ophalen om hun innovaties internationaal op te schalen.

In deze ronde waren in totaal 2005 Europese aanvragen binnengekomen waarvan 81 inzendingen uit Nederland. Hiervan mochten 9 Nederlandse mkb’ers door naar de pitchronde in Brussel. Daar presenteerden zij hun bedrijf en innovatie aan een panel bestaande uit wetenschappers, investeerders en mensen uit het bedrijfsleven.

Winnaars derde call 2019 SME instrument phase 2  

Applied Nanolayers

Applied Nanolayers ontwikkelde een geïntegreerd productieproces voor grafeen chips. Het productieproces van Applied Nanolayers zal er uiteindelijk voor zorgen dat grafeen met al zijn nuttige eigenschappen daadwerkelijk op grote schaal in chips is te verwerken. De ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) was voor Applied Nanolayers cruciaal. De adviezen van RVO.nl hebben de aanvraag aangescherpt en ook de oefenpitch bij RVO.nl was erg waardevol en leidde tot grote verbeteringen. Applied Nanolayers ontving in het verleden ook een MIT-subsidie en ze maken gebruiken van de WBSO.  

DELMIC

DELMIC ontwikkelt een nieuwe methode om weefsels, cellen en bacteriën te bekijken met cryogene elektronenmicroscopie (cryo EM). Op dit moment is cryo EM een veelbelovende techniek, maar is het bijna onmogelijk en erg duur om goede preparaten te maken voor deze microscopen. Dit probleem lost DELMIC op. DELMIC maakte ook gebruik van de hulp van RVO.nl bij de voorbereiding van de pitch in Brussel. In het verleden maakten ze ook gebruik van de Innovatiekrediet-regeling.

ETC solar

ETC solar ontwikkelde een krachtige front-contacttechnologie voor zonnecellen die de efficiëntie van zonnepanelen verbeterd. Deze technologie beperkt schaduwverliezen van zonnepanelen, wat het grootste praktische verlies is in bijna alle soorten zonnecellen.

Photanol

Photanol ontwikkelde een technologie om de grondstof voor biologisch afbreekbaar plastic te produceren uit CO2 en zonlicht. De revolutionaire platformtechnologie bestaat uit speciaal opgekweekte bacteriën en op maat gemaakte foto-bioreactoren. Met de technologie van Photanol kan er duurzaam en efficiënt bioplastic geproduceerd worden. Photanol kon dankzij de hulp van RVO.nl hun aanvraag en pitch verscherpen. Daarnaast maakten ze in het verleden gebruik van andere regelingen waaronder de WBSO en de MIT.

Simacan

Het Simacan platform ondersteunt bedrijven die actief zijn in fast moving consumer goods (FMCG) of in de uitvoering van pakketvervoer, waar tijdigheid en voorspelbaarheid essentieel zijn. Simacan is een open en leveranciersonafhankelijk cloudplatform voor digitale samenwerking in transportlogistiek. Simacan maakt snelle en veilige digitale samenwerking mogelijk met - en onderling tussen - transportbedrijven en verladers om de industriebrede uitdagingen waarmee ze momenteel worden geconfronteerd het hoofd te bieden.

Sustonable

Sustonable ontwikkelde een productieproces waarbij ze ’s werelds eerste circulaire composietsteen kunnen maken. Hiervoor wordt zeer hard kwartsgruis met gerecycled PET-plastic gemixt om duurzame, 100% recyclebare composietplaten te maken. Dit materiaal vervangt natuurstenen plaatmateriaal dat op dit moment in de bouw wordt gebruikt voor bijvoorbeeld keukenbladen. Sustonable maakte ook gebruik van de hulp van RVO.nl om zich goed voor te bereiden op de pitch in Brussel.  

Vitestro

Vitestro ontwikkelt een autonoom bloedafnameapparaat, dat gebruik maakt van robotica en kunstmatige intelligentie. Het bloedafnameapparaat kan de patiëntenzorg sterk verbeteren, doordat deze oplossing fouten vermindert in het bloedafnameproces en de patiëntervaring positief beïnvloedt. Ook kan inzet van deze toepassing leiden tot extra capaciteit in ziekenhuizen en laboratoria. Vitestro heeft eerder gebruik gemaakt van de MIT regeling en de Vroegefasefinanciering van RVO.nl. Daarnaast heeft Vitestro heeft veel baat gehad van de steun van RVO.nl bij de voorbereiding van de SME instrument phase 2 aanvraag en de pitch.

Ondersteuning RVO.nl

RVO.nl ondersteunde deze bedrijven met advies over het indienen, feedback op de voorstellen en het aanscherpen en oefenen van de pitches. Eerder dit jaar kregen in de eerste ronde 4 Nederlandse bedrijven en in de tweede ronde 5 Nederlandse bedrijven de SME-instrument phase 2 subsidie toegekend.

Meer informatie

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Het SME-instrument phase 2 richt zich vooral op innovatieve scale-ups met internationale groei-ambities, die willen opschalen en een nieuw product, proces of dienst naar de Europese markt willen brengen. Tot en met 2020 is er nog budget beschikbaar.

Lees meer over Horizon 2020 - mkb instrument phase 2 of neem contact op met Team Iris van RVO.nl via teamiris@rvo.nl.

Bekijk alle winnaars op de website van de Europese Commissie (pdf, Engels).

Lees over de andere financieringsregelingen die de scale-ups gebruikten: