Ruim 18 miljoen uit Europa voor 3 Nederlandse innovatieve scale-ups | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Ruim 18 miljoen uit Europa voor 3 Nederlandse innovatieve scale-ups

Meer artikelen
Quantumcomputerelektronica van Qblox header
Gepubliceerd op: 21 januari 2021 | Gewijzigd op: 22 januari 2021

Via de allerlaatste ronde van het EIC Accelerator programma van Horizon 2020 haalden 3 Nederlandse innovatieve scale-ups ruim € 18 miljoen op. Het gaat om innovaties op het gebied van elektronica en software voor quantum computers, een autonome landbouwrobot en apparatuur voor de halfgeleiderindustrie.

Van de totaal 4163 bedrijven die een voorstel indienden, kregen uiteindelijk maar 38 Europese bedrijven financiering, waaronder dus de 3 Nederlandse. 

Winnaars laatste call 2020 EIC Accelerator

De 3 bedrijven die met de financiering hun innovaties verder ontwikkelen, zijn:

Qblox

Qblox maakt elektronica en software voor quantumcomputers (foto boven). Wereldwijd staan ontwikkelaars van quantumcomputers tegenover enorme uitdagingen om deze computers op te schalen om wezenlijke toepassingen te bereiken. Dit zogenaamde “quantum advantage” vereist onder andere kleinere, goedkopere en betrouwbaardere elektronica die de quantumcomputer aanstuurt. De elektronica is een factor honderd kleiner, flexibeler en kostenefficiënter dan de huidige quantum computerelectronica. Hiermee wil Qblox het pad versnellen tot het moment waarop quantumcomputers berekeningen kunnen uitvoeren die onmogelijk zijn voor gewone computers. Veelbelovende quantumcomputertoepassingen zijn bijvoorbeeld het vinden van betere materialen voor zonnecellen, het efficiënter maken van chemische processen en het ontdekken van nieuwe medicijnen.

Agxeed

Agxeed ontwikkelde een autonome landbouwrobot, de Agbot. Dit smart-farming platform is een combinatie van lichte autonome machines die te combineren zijn met de huidige machines van de boer en virtuele planningstools die complexe teeltwerkzaamheden mogelijk maken. Met dit systeem krijgen akkers minder zware machines te verduren. Daardoor verbetert de bodemstructuur en worden opbrengsten hoger en van betere kwaliteit. Zo draagt AgXeed structureel bij aan het verbeteren van de productiviteit, terwijl het de impact op het milieu minimaliseert.

Solmates

Solmates ontwikkelt en verkoopt apparatuur voor de halfgeleiderindustrie. Voor de nieuwe generatie 5G datacommunicatiechips zijn nieuwe productieprocessen nodig. De apparatuur van Solmates is gebaseerd op gepulseerde laser depositie (PLD), een techniek die nu voornamelijk voor onderzoek wordt gebruikt en nooit eerder voor hoog volume productieprocessen. De techniek van Solmates maakt het mogelijk om goedkoop ultrasnelle 5G-chips te maken voor mobiele datacommunicatie. 

Horizon Europe

In oktober 2020 dienden innovatieve mkb’ers hun projectvoorstel in voor de allerlaatste ronde van EIC Accelerator van Horizon 2020. Horizon 2020 was het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Dit programma is nu vernieuwd voor de komende 7 jaar onder de naam Horizon Europe.  Ook in Horizon Europe komt het EIC Accelerator instrument weer terug.

EIC Accelerator richt zich vooral op innovatieve scale-ups met internationale groei ambities, met het plan om op te schalen en een nieuw product naar de Europese markt te brengen. Met dit instrument kunnen innovatieve bedrijven maximaal € 2,5 miljoen aan subsidie en maximaal €15 miljoen aan equity krijgen.

Ondersteuning

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunde al deze winnaars met advies over het indienen, feedback op de voorstellen en het aanscherpen en oefenen van de interviews. De ondernemers van de afgelopen ronde ervaarden de ondersteuning van RVO als zeer positief. Niels Bultink, CEO van Qblox: "We kregen continu advies en meerdere oefensessies van het Nederlandse Contact Punt bij RVO voor de EIC accelerator. Er was enorme ondersteuning en het team zette zich keihard in om een goede voorbereiding voor zowel de aanvraag als het interview mogelijk te maken. Onze dank is groot." 

Ook geïnteresseerd in EIC Accelerator om uw innovatie op te schalen? Lees meer over EIC Accelerator of neem contact op met Team IRIS.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.