RVO.nl presenteert nieuwe handelscijfers

Meer artikelen
zakenmensen met statistieken

Op zoek naar de meest recente investeringscijfers over Maleisië? Of nieuwsgierig naar welke plek Nieuw-Zeeland inneemt in de top 100 van landen waar Nederland handel mee drijft (spoiler: 71e)? Of hoeveel minerale brandstoffen we exporteren naar Frankrijk?

Afgelopen maanden heeft onze webredactie voor Internationaal Ondernemen van ruim 40 landen de handelscijfers op www.rvo.nl geüpdatet. RVO.nl maakt de pagina's over handelscijfers op verzoek van het team Internationale Programma's. Die gebruikt deze cijfers voor handelsmissies.

Handelscijfers geven ambassades, ondernemers en andere betrokkenen direct inzicht in hoeveel handel er tussen 2 landen is.

Neem bijvoorbeeld de komende missie naar Polen. Met de meest actuele handelscijfers Nederland – Polen zien de deelnemers aan deze missie in één oogopslag naar welk land Polen het meest exporteert (Duitsland). Maar ook dat Nederland - in waarde - de vierde goederenexporteur is naar Polen. In de grafiek op pagina 5 is te zien dat de handel met Polen de laatste 2 jaar in de lift zit.

CBS en TradeMap

De handelscijfers zijn gebaseerd op informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TradeMap. TradeMap baseert zich op gegevens van de Verenigde Naties (UN Comtrade) en soms Eurostat, het instituut voor statistische gegevens van de Europese Unie.

De CBS-cijfers geven meer informatie dan alleen de grote handelscijfers. Ze geven ook informatie over de soorten goederen die Nederland importeert uit en exporteert naar Polen. Dat gebeurt volgens de Standard International Trade Classification (SITC-indeling). Categorieën zijn bijvoorbeeld 'grondstoffen', 'fabricaten' en 'dranken en tabak'.

Voor veel landen heeft het CBS ook een verhelderende grafiek beschikbaar. Hierin ziet u direct de belangrijkste handelscijfers tussen Nederland en het andere land.

Gratis beschikbaar

Onze handelscijfers zijn ook gratis beschikbaar voor de internationaal opererende ondernemer! Hieronder een greep uit de landen waarvan de handelscijfers onlangs zijn geüpdatet en die u online kunt raadplegen:

U vindt de handelscijfers terug op onze landenpagina's onder 'Handel Nederland – [land]'. De link naar het document van Polen bijvoorbeeld, staat in het blok 'Handelscijfers Nederland – Polen'.

Momenteel staan bij sommige landen nog verouderde handelscijfers. Deze gaan we nog dit jaar aanpassen.

Actualiseren

We blijven onze handelscijfers actualiseren. Graag horen we daarom van u welke cijfers voor u belangrijk zijn en hoe u ze graag gepresenteerd ziet. Laat het ons weten en u bewijst niet alleen uzelf maar ook andere ondernemers een dienst!

Service menu right