Schade voor Nederlandse mkb door inbreuk op IE-rechten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Schade voor Nederlandse mkb door inbreuk op IE-rechten

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 9 juni 2021 | Gewijzigd op: 10 juni 2021

Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten, zoals namaakgoederen, brengen de economie jaarlijks flinke schade toe, met name aan het midden- en kleinbedrijf. In 2019 gaf 32,4% van het Nederlandse mkb aan schade te ondervinden door inbreuk op hun intellectuele eigendomsrechten, bijvoorbeeld op handelsmerken en octrooien. Dat blijkt uit onderzoek van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie, EUIPO. 

Het ‘IE-scoreboard’ van EUIPO laat zien dat inbreuk op IE-rechten bij het mkb zorgt voor omzetverlies bij 33% van de bedrijven, reputatieschade (27%) en minder concurrentievermogen (15%). Van alle mkb-bedrijven in de EU is minder dan 9% in het bezit van IE-rechten. Maar deze bedrijven hebben per werknemer wel een 68% hogere omzet dan bedrijven zonder deze rechten. Bovendien zijn de salarissen van hun werknemers hoger. Dat geeft aan hoe belangrijk IE-rechten zijn voor het mkb. Daarom lanceerden 5 hoofdrolspelers op IE-gebied in Nederland de campagne ‘IE : de kroon op je werk’. Zij willen ondernemers duidelijk maken hoe belangrijk IE is, bijvoorbeeld om de concurrentie aan te kunnen gaan. 

IE-voucher voor mkb

Om het door corona getroffen Europese mkb te ondersteunen, heeft EUIPO een mkb-IE-ondersteuningsfonds van € 20 miljoen opgericht. Het fonds subsidieert onder andere 50% van de registratiekosten van de aanvraag van rechten op merken en modelrechten op regionaal, nationaal of EU-niveau. Nederlandse mkb’ers die hiervan gebruik willen maken, kunnen een aanvraag indienen bij EUIPO. Lees meer informatie over de aanvraagprocedure op de website van de Benelux Office for Intellectual Property (BOIP) . 
Het fonds maakt deel uit van het programma ‘Ideas Powered for Business’ van EUIPO, de Europese Commissie en de nationale bureaus voor IE. Doel van het fonds is om het bewustzijn van de waarde van IE-rechten te verhogen en mkb-bedrijven te helpen hun concurrentievermogen te verhogen. 

Meer weten?

Lees meer informatie over de risico’s en gevolgen van inbreuken op IE-rechten op de website van EUIPO. 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.