Schoon en veilig koken voor vluchtelingen in Kenia | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Schoon en veilig koken voor vluchtelingen in Kenia

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 20 januari 2021 | Gewijzigd op: 20 januari 2021

In Kakuma en Kalobeyei in Noord-Kenia leven ongeveer 200.000 vluchtelingen. In beide plaatsen is een tekort aan veilige en betaalbare voorzieningen om te koken. Het Market Based Energy Access (MBEA)-project startte met ontwikkelingsorganisatie SNV een lokale productie-unit voor kooktoestellen. Dit zorgt voor veilige en betaalbare toestellen om voedsel te bereiden, en levert banen op voor de plaatselijke bevolking en vluchtelingen.

Het Market Based Energy Access (MBEA)-project is opgezet met steun van Energising Development (EnDev).

In Noord-Kenia kookt men traditioneel gezien met hout, houtskool, of afval op basis van biomassa als brandstof. Dit is niet alleen kostbaar, onveilig en ongezond, maar ook slecht voor het milieu. Dankzij het MBEA-project en de lokale productie-unit is het op de plaatselijke markt nu makkelijker om aan veilige kooktoestellen te komen. Deze toestellen zijn een goed alternatief voor ongezonde traditionele manieren van koken die veel brandstof verbruiken.

Banen voor mensen in de regio

De nieuwe kooktoestellen worden gemaakt door de vakmensen onder de vluchtelingen en mensen uit de regio zelf. Dit levert banen op en mensen verbeteren hun vaardigheden. Voor de verkoop van de kooktoestellen werkt SNV met een particulier bedrijf.

Resultaten

Inmiddels zijn er 65 vakmensen opgeleid en ruim 1.800 kooktoestellen verkocht aan plaatselijke leveranciers. Deze leveranciers verkopen de toestellen door aan de vluchtelingen en de mensen uit de regio. De productie-unit maakt nu ook grote kooktoestellen voor kleine restaurants in het kamp (humanitaire setting) en in Kakuma zelf.

Commerciële marktbenadering

Het MBEA-project is opgezet met steun van Energising Development (EnDev) en stimuleert de ontwikkeling van een commerciële markt. De gebruikelijke gratis oplossingen bieden meestal onvoldoende geschikte of zelfs ongeschikte kooktoestellen.

De lokale producenten (inclusief vluchtelingen) en leveranciers verdienen geld aan het produceren en verkopen van de kooktoestellen. Vluchtelingen besparen door lagere brandstofkosten en hebben geen last van gezondheidsschade door rook. Deze commerciële marktbenadering is kenmerkend voor EnDev.

Energising Development (EnDev)

EnDev geeft blijvend toegang tot moderne energietechnologieën en -diensten in ontwikkelingslanden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert EnDev uit namens het ministerie van Buitenlandse Zaken in nauwe samenwerking met het Duitse Gesellschafft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.