Seed Capital zet innovatief Nederland al 15 jaar in bloei | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Seed Capital zet innovatief Nederland al 15 jaar in bloei

Meer artikelen
15 jaar SEED boek header
Gepubliceerd op: 21 januari 2021 | Gewijzigd op: 16 februari 2021

De Seed Capital regeling bestaat 15 jaar. Dankzij de regeling nam de Nederlandse risicokapitaalmarkt sinds 2005 een enorme vlucht en verbeterde de toegang tot durfkapitaal voor start-ups aanzienlijk. 

Inmiddels zijn al 87 Seed Capital-fondsen opgericht die 472 start-ups hebben voorzien van durfkapitaal. In totaal is ruim € 414 miljoen geïnvesteerd, waarvan zo'n € 203 miljoen afkomstig is van de overheid. Dankzij de investeringen zijn de afgelopen 15 jaar mooie resultaten geboekt.

Om het 15-jarig bestaan te vieren, publiceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het jubileumboek 'Innovatief Nederland in bloei – 15 jaar Seed Capital 2005 - 2020'. Hierin komen enkele succesvoorbeelden van participaties en de resultaten van de afgelopen 15 jaar aan bod. Ook geven het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Adviescommissie en diverse fondsmanagers hun visie op de regeling.

Download de publicatie

Doorontwikkeling

De Seed Capital regeling is de afgelopen jaren doorontwikkeld. Zo is sinds eind 2016 de mogelijkheid opgenomen om sectorspecifieke tenders open te stellen die aansluiten bij belangrijke economische en maatschappelijke thema's als duurzaamheid, agri-horti-food en e-health. De aparte e-health tender is hiervan een goed voorbeeld. Hiermee heeft VWS meer risicokapitaal kunnen aantrekken in deze sector. 

Daarnaast opende in 2017 een apart luik speciaal voor duo's van business angels: de Seed Business Angel regeling. Via deze regeling leveren business angels aan start-ups in de zeer vroege levensfase 'slim geld' door hen te ondersteunen met hun kennis, netwerk en ervaring. 

Meer weten?

De Seed Capital regeling is gericht op innovatieve start-ups op technologisch of creatief gebied die moeilijk toegang hebben tot risicokapitaal. Sinds 1 januari 2021 is de regeling weer open en kunt u als investeerder een aanvraag indienen voor het oprichten van een Seed Capital fonds.

Bent u ondernemer? U kunt direct terecht bij de Seed Capital investeringsfondsen. Raadpleeg het complete alfabetische overzicht van alle Seedfondsen en het overzicht van de fondsen per sector.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.