Smart Industry Fieldlab Dutch Optics Centre stelt unieke expertise beschikbaar

Meer artikelen

Nederland heeft een wereldwijde unieke expertise op het vlak van optica. Het Fieldlab Dutch Optics Centre zorgt dat high-tech bedrijven en kennisinstellingen de unieke Nederlandse optische kennis kunnen vergroten en innovatieve producten ontwikkelen. Dit fieldlab heeft sinds 30 november officieel de status van Smart Industry Fieldlab.

Deze fieldlabstatus geeft toegang tot een krachtig, groot netwerk van 2.200 bedrijven in de technologische industrie, invloed op de agendavorming en maakt deelname aan specifieke projecten en opdrachten mogelijk.
Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink en Erik Ham (DOC)
Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink (voorzitter Programmabureau Smart Industry) en Erik Ham (DOC)

Praktijkomgevingen

Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren evenals. Daarnaast is het een omgeving waarin mensen deze oplossingen leren toe te passen. Ook versterken ze verbindingen met onderzoek, onderwijs en beleid.

Unieke expertise

Het Fieldlab Dutch Optics Centre (DOC) is een initiatief van TNO en TU Delft. Het doel is om de sterke Nederlandse industrie en unieke expertise die Nederland op het gebied van optica en optomechatronica heeft, verder te stimuleren. De excellente onderzoeksfaciliteiten en de high tech maakindustrie produceren optomechanische componenten voor precisie producten zoals satellieten, telescopen, microscopen en inspectie- instrumenten.

Sterk ecosysteem

Samen met meer dan 20 high tech bedrijven vormt het DOC een sterk publiek-privaat ecosysteem. De infrastructurele investering is mede mogelijk gemaakt door financiering uit het Toekomstfonds voor Onderzoeksfaciliteiten. De samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven krijgt steun uit de Smart Industry Fieldlab-regeling.  

Fotonica

Met de recente aanschaf van een meet-, polijst- en slijpmachine heeft TNO de allernieuwste, optische technologie in huis die de hele keten van advies, ontwerpen én uitvoeren kan bedienen. Een van de speerpunten uit het regeerakkoord is fotonica. De faciliteit kan hier de komende jaren verder op inzetten.

Symposium

De opening van het DOC is gevierd met een symposium waar veel bedrijven aanwezig waren, om te zien welke faciliteiten voor optische fabricage het fieldlab biedt. Lees meer in het nieuwsbericht van TNO.

Service menu right