Startup Officers bieden directe toegang tot overheid

Meer artikelen
Een persoon zit achter een laptop te werken

Om start-ups directe toegang tot de overheid te geven is een netwerk van Startup Officers opgezet. Deze Startup Officers werken bij ministeries, grote gemeentes, provincies en uitvoeringsorganisaties.

De ‘officers’ helpen start-ups met informatie en wijzen de weg als jonge ondernemers op zoek zijn naar samenwerking met de overheid. Denk aan het aanbieden van een innovatief product of dienst, vragen over wet- en regelgeving, de zoektocht naar een testomgeving of het vinden van netwerkpartners.

Inkoopkracht

Overheden in Nederland kopen jaarlijks voor ruim € 73 miljard in. Start-ups maken nog maar weinig gebruik van deze inkoopkracht. Toch zijn er voor start-ups meer mogelijkheden dan wordt gedacht om bij het inkoopproces van de overheid betrokken te zijn. Het Startup Officers Netwerk heeft deze mogelijkheden verzameld en gebundeld in een werkdocument.

StartupDelta heeft samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en het Expertisecentrum Aanbesteden (PIANOo) in 2016 een reeks voorbeelden gepubliceerd, die laten zien hoe start-ups en overheden gezamenlijk werken aan innovatieve oplossingen. 

Ontwikkelpartner

Samenwerking tussen overheden en start-ups heeft ook andere voordelen. De overheid kan veel leren van de innovatieve kracht, de wendbaarheid en het aanpassingsvermogen van start-ups. Aan de andere kant is het voor start-ups interessant om gebruik te maken van het netwerk en de faciliteiten van de overheid.

Het Startup Officers Netwerk zet zich in om de mogelijkheden die er zijn beter te benutten en om de verbinding tussen het startup ecosysteem en de Nederlandse overheid te versterken.

Informatie en adviezen voor Start-ups

Binnen de overheid hebben RVO.nl en de Kamer van Koophandel gespecialiseerde teams geformeerd, die start-ups ondersteunen bij het ondernemen in binnen-en buitenland. Kijk op de webpagina startups and scale ups voor relevante (nationale) overheidsinstrumenten: van subsidies tot toegang tot Europese netwerken.

Meer weten?

Het netwerk is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en StartupDelta.

Service menu right