Stijging aantal octrooiaanvragen in coronajaar | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Stijging aantal octrooiaanvragen in coronajaar

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 30 maart 2021 | Gewijzigd op: 30 maart 2021

Het aantal octrooiaanvragen in Nederland heeft in 2020 niet geleden onder de COVID-19-pandemie. Met meer dan 3.000 aanvragen was er in 2020 sprake van een stijging van bijna 13% ten opzichte van 2019. Dit komt grotendeels door een groei van het aantal aanvragen uit China. 

Dat blijkt uit het jaarbericht dat Octrooicentrum Nederland op 30 maart uitbracht. 

Naast het verwerken van de toegenomen aantallen octrooiaanvragen, zijn wij er in het afgelopen jaar ook in geslaagd om op andere terreinen het beste voor onze klanten te bereiken. Wij waren nauw betrokken bij de totstandkoming van een noodwet en een aantal besluiten die ondernemers de gelegenheid gaven om zich in te stellen op de nieuwe situatie. 

Zo konden we voorkomen dat te late betaling voor de instandhouding van octrooien tot verval zou leiden. Ook hebben we wettelijke termijnen verlengd om onze klanten onder de gegeven omstandigheden een adempauze te gunnen. 

Kenniscentrum voor innovators

Het jaarbericht bevat statistische informatie over de aantallen octrooiaanvragen en -verleningen die Octrooicentrum Nederland onder de Rijksoctrooiwet registreert. Daarnaast laat het jaarbericht zien welke activiteiten Octrooicentrum Nederland in 2020 heeft ondernomen, voor klanten en met stakeholders. 

Uit het jaarbericht blijkt wat onze rol als kenniscentrum is. Octrooicentrum Nederland wil een zichtbaar, vindbaar en toegankelijk loket zijn voor mkb'ers, start-ups & scale-ups, particulieren, onderwijs- en kennisinstellingen, overheden en het grootbedrijf. Met onze samenwerkingspartners laten wij innovatie tot haar recht komen. 

Meer weten?

Lees ons Jaarbericht 2020.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.