Subsidie voor transport straks doorlopend mogelijk bij CEF Blending facility

Meer artikelen
Hogesnelheidstrein in Spanje
Gepubliceerd op: 17 mei 2019 | Gewijzigd op: 17 mei 2019

Voor twee typen projecten binnen de Europese regeling Connecting Europe Facility (CEF) Transport kunt u straks doorlopend subsidie aanvragen voor transportprojecten. Dit zijn projecten rond de uitrol van het European Rail Traffic Management System (ERTMS), het nieuwe veiligheids- en verkeersmanagementsysteem op het spoor, en uitrol van schone brandstoffen.

De blending facility start in juni of juli 2019. Er geldt wie het eerst komt, het eerst maalt.

Lening voorwaarde subsidie

Een voorwaarde om subsidie te krijgen, is dat partijen een gedeelte van het project financieren via een lening. Die vraagt de initiatiefnemer aan bij een financiële instantie.

De financiële instantie fungeert als Implementing Partner. Die beoordeelt de financierbaarheid van het project, voordat het ingediend wordt. Na de beoordeling dienen de initiatiefnemer en de Implementing Partner samen het project in bij de Europese Commissie.

Tijdige voorbereiding belangrijk

Om dit alles mogelijk te maken is het meerjarige werkprogramma van CEF Transport aangepast. Tot maart 2021 is een budget van € 198 miljoen beschikbaar. Of het budget moet eerder op zijn. Overweegt u een project in te dienen? Oriënteert u zich nu dan alvast op de mogelijkheden. Daarvoor kunt u contact opnemen met de European Investment Advisory Hub (EIAH).

Driemaandelijkse toekenning

Elke 3 maanden kent de Europese Commissie subsidie toe aan projecten die voldoen aan de criteria en die klaar zijn om gefinancierd te worden. De eerste subsidie wordt waarschijnlijk in december 2019 toegekend. De inhoudelijke beoordelingscriteria zijn hetzelfde als bij reguliere CEF-calls. Ook gelden er specifieke prioriteiten. Die zijn genoemd in het werkprogramma.

Meer weten?

Service menu right