Succesvolle overname Rotterdams softwarebedrijf door Siemens

Meer artikelen
Rotterdamse skyline

Gepubliceerd op: 6 augustus 2018 | Gewijzigd op: 6 augustus 2018

Siemens neemt het Rotterdamse softwarebedrijf Mendix over. Het Duitse elektronicaconcern telt hiervoor €628 miljoen neer. De deal is één van de grootste overnames van een Nederlandse scale-up.

Mendix biedt een low-code app-ontwikkelingsplatform, waarmee zowel niet-technische bedrijven als it-professionals apps en websites kunnen bouwen. Het bedrijf heeft als klanten onder meer KLM, Philips en DSM. Met de overname van Mendix wil Siemens zijn positie verstevigen op het gebied van internet of things (IoT).

Slimme koelkast

Alle Siemens apparaten, van wasmachines tot treinen, zijn straks met het web verbonden. Een bekend voorbeeld is de slimme koelkast die op basis van de inhoud een boodschappenlijstje kan maken en dit per sms’je of mailtje naar de smartphone van de gebruiker stuurt. Die kan dan op de terugweg even langs de supermarkt. Voor dit soort applicaties biedt Mendix een platform.

Siemens investeert op zijn beurt in de productontwikkeling van Mendix. “We blijven onder de vleugels van Siemens een zelfstandig bedrijf. Op die manier behouden we onze snelheid en cultuur, die essentieel zijn voor ons succes’’, zegt Mendix-oprichter Roos.

Steun van investeerders en overheid

Het succes van Mendix is mede te danken aan financiële ondersteuning van de Nederlandse investeerders henQ, een investeringsfonds dat gebruik maakt van de Seed Capital regeling, en Prime Ventures. Waar veel investeringspartijen pas instappen als een startup zichzelf al ruim heeft bewezen, wil henQ er bij zijn vanaf de eerste financieringsronde.  Ook bij Mendix was henQ investeerder van het eerste uur: al in 2006 zagen zij de potentie.

Met de Seed Capital regeling ondersteunt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat innovatieve ondernemingen op technologisch en creatief gebied bij het verkrijgen van risicokapitaal. “De ondersteuning van de overheid heeft enorm meegeholpen om investeerders over de streep te trekken”, legt henQ -fondsmanager Hintzen uit. “Het biedt ze meer zekerheid en beloont succes.”

Het venture kapitaalbedrijf heeft inmiddels zijn derde fonds gelanceerd. Het henQ III Seed Fund helpt jonge innovatieve softwarebedrijven om hun vleugels uit te slaan en hun ambities te realiseren, met voorkeur voor technostarters met software producten gericht op de zakelijke markt.

Service menu right