Service menu right

Tegemoetkoming: 2e uitbreiding voor extra SBI-codes

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 7 april 2020 | Gewijzigd op: 24 april 2020

Het kabinet heeft op 7 april besloten om de TOGS-regeling nogmaals aan te vullen. Daardoor hebben diverse contactberoepen, zoals tattooshops, toegang tot de TOGS-regeling. Ook zijn kleinere mkb-winkeliers in de food, dienstverlening zoals taxi’s, praktijken van onder andere tandartsen, fysiotherapeuten en toeleveranciers van eet-en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen toegevoegd.

De bijbehorende SBI-codes zijn nu bekend. U vindt ze in de bijlage. De pagina Vastgestelde SBI-codes en de zoektool SBI-codes zijn hierop aangepast (update 8 april 2020, 16:15 uur).

Toegevoegde ondernemers kunnen vanaf 15 april 2020 gebruik maken van de verruimde TOGS.

Meer weten?

Kamerbrief TOGS en aanvullende maatregelen financiering bedrijven

Veelgestelde vragen over de uitbreiding van de SBI-codes

 1. Waar vind ik mijn SBI code?
  U kunt uw SBI-code hoofdactiviteit opvragen bij de KVK.
  • Als eenmanszaak kunt u uw gegevens gratis bekijken op de website van KVK.
  • Als u de KVK HR app download kan u uw gegevens inzien en daar ziet u ook welke SBI-code u heeft.
  • U kunt ook gebruiken maken van onze zoektool SBI-codes.

   In het Uittreksel Handelsregister van uw KVK-inschrijving staat de SBI-code van uw hoofdactiviteit. Heeft u meerdere (neven)activiteiten? De hoofdactiviteit is altijd de bovenste code.
 2. Waarom staat mijn SBI-code er niet tussen?
  Niet alle SBI-codes zijn vastgesteld om in aanmerking te komen voor de TOGS-regeling. Het ministerie van EZK heeft de lijst vastgesteld, inclusief de uitbreiding. Komt u niet in aanmerking, dan heeft het kabinet andere maatregelen. Zie veelgestelde vragen over financiële regelingen op rijksoverheid.nl en kvk.nl/corona.
   
 3. Mijn SBI-code staat verkeerd/klopt niet bij de KvK, wat moet ik doen?
  Heeft u recht op de Tegemoetkoming schade COVID-19, maar staat u onder een andere SBI-code geregistreerd in het Handelsregister? Dan kunt u dit bij ons melden. Gebruik hiervoor het formulier Melding niet-aansluitende SBI-code. Geef hierin aan welke SBI-code u nu heeft en welke SBI-code u meent te moeten hebben.
   
 4. Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze regeling?
  Op onze website staan de voorwaarden voor ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de eerder vastgestelde SBI-codes. Komt uw hoofdactiviteit overeen met een van de toegevoegde SBI-codes? Dan vindt u de aangepaste voorwaarden vanaf 15 april 2020 op onze website.
   
 5. Komt mijn bedrijf in aanmerking voor deze tegemoetkoming?
  Uw bedrijf komt in aanmerking als uw hoofdactiviteit op 15 maart 2020 geregistreerd is onder een van de vereiste KVK SBI-codes. Ook moet u aan de andere voorwaarden voldoen. Als u niet voldoet aan 1 van de andere voorwaarden, komt u niet in aanmerking voor de TOGS-regeling.
   
 6. Welke regelingen zijn er nog meer?
  Andere regelingen die RVO uitvoert, vindt u in onze subsidiewijzer. Voor overige steunmaatregelen zie veelgestelde vragen over financiële regelingen op rijksoverheid.nl en kvk.nl/corona.
   
 7. Komen er nog meer regelingen als de crisis langer duurt?
  Dat is mogelijk, het kabinet bepaalt dit.
   
 8. Ik heb meerdere bedrijven: kan/moet ik meerdere keren aanvragen indienen?
  Als u meerdere bedrijven met verschillende KVK-nummers heeft en u voldoet aan de voorwaarden, dan kan dat. Voor meerdere vestigingen van 1 bedrijf geldt dit niet. De tegemoetkoming is eenmalig € 4.000 per onderneming. De tegemoetkoming is dus niet per vestiging.
   
 9. Wanneer kan ik aanvragen?
  De TOGS-regeling staat open voor aanvragen in de aangewezen sectoren (eerste lijst van 27 maart + uitbreiding non-food per 29 maart). Voor de 2e uitbreiding volgt openstelling vanaf 15 april.

 

Download: