Service menu right

Titel Nationaal Icoon geeft plasticrecyclebedrijf Ioniqa steun

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 1 november 2019 | Gewijzigd op: 01 november 2019

Ioniqa is sinds 23 september 1 van de 3 door het kabinet benoemde Nationale Iconen. Het bedrijf ontwikkelde mede met steun via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een manier om gebruikt plastic keer op keer te recyclen tot nieuwe, hoogwaardige grondstof.

De eerste fabriek draait sinds deze zomer op de Brightlands Campus in Geleen. "Plastic is een duurzaam materiaal geworden. Ons procedé is dé manier om de plastic afvalberg af te breken en de oliekraan voor plastic dicht te draaien", vertelt Tonnis Hooghoudt op Brightlands.nl. Hooghoudt is een van de oprichters van Ioniqa. Via RVO.nl ontving Ioniqa ondersteuning via de MIT-regeling, het Innovatiekrediet, de duurzaamheidsregeling DEI en de fiscale stimuleringsregeling MIA/Vamil.

Nationale en internationale promotie

De titel Nationaal Icoon zorgt ook voor veel aandacht in de media. Zo zat Hooghoudt op de avond van de uitreiking aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Niet onbelangrijk voor een start-up als Ioniqa. “Uiteraard. We zijn niet van plan om zelf veel meer fabrieken neer te zetten, maar we willen onze techniek en patenten wel wereldwijd licenseren." Ioniqa is met diverse potentiële afnemers in gesprek en onderhandelt met verschillende internationale partijen over licentiëring van de techniek.

Mee met missies

Nationaal is media-aandacht mooi. Internationaal kan Ioniqa de vinding onder de aandacht brengen tijdens handelsmissies van RVO.nl, met meestal een minister of staatssecretaris onder de deelnemers. "Zo komen we over de hele wereld. Onnodig om te zeggen dat we heel erg blij zijn met deze uitverkiezing." 

Lees het hele artikel op de site van Brightlands.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de dienstverlening van RVO.nl en wat deze voor uw onderneming kan betekenen?