TVL voor het eerst open voor grote ondernemingen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

TVL voor het eerst open voor grote ondernemingen

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 7 mei 2021 | Gewijzigd op: 02 juni 2021

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt vanaf maandag 10 mei 12:00 uur voor de eerste keer opengesteld voor grote ondernemingen. Tot nu toe konden alleen mkb-ondernemingen gebruik maken van de steunmaatregel.

De TVL Q1 2021 staat voor grote ondernemingen open tot 10 juni 2021 17:00 uur. Voor mkb-ondernemingen sluit de regeling nog steeds op 18 mei. Het maximale subsidiebedrag voor grote ondernemingen is €600.000 voor het eerste kwartaal. Voor grote ondernemingen in de detailhandel kan hier een opslag van maximaal €300.000 bovenop komen.

Eén aanvraag per concern

Grote ondernemingen zijn ondernemingen met meer dan 250 werknemers (fte) of meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar en een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro. Ondernemingen kunnen met de mkb-toets van de Europese Commissie toetsen of de organisatie een mkb-onderneming of grote onderneming is.

Wanneer een grote onderneming onderdeel is van een groep verbonden ondernemingen (zoals een concern), geldt deze binnen de staatssteunregels als één partij. Een groep kan daarom maximaal één TVL-aanvraag doen, waarbij de maximale staatssteungrens geldt voor gehele groep. Voor een groot bedrijf of groep verbonden ondernemingen geldt een maximale subsidie van €600.000 voor het eerste kwartaal.

Accountantsproduct nodig

De groep verbonden ondernemingen moet gezamenlijk vaststellen welke activiteit en onderneming het meest representatief is voor de omzet van de gehele groep. Deze onderneming vraagt vervolgens TVL aan voor de gehele groep. Een groot bedrijf of groep verbonden ondernemingen toont met een accountantsproduct de samenstelling van de groep aan bij de aanvraag van de TVL. Wanneer het subsidiebedrag hoger is dan €125.000 is er, net zoals bij mkb-bedrijven, ook een accountantsproduct nodig bij de vaststelling van de subsidie. RVO en de Nederlandse Beroepsvereniging voor Accountants hebben hier standaard accountantsproducten voor ontwikkeld.

Aparte openstelling voor grote ondernemingen

Om grote ondernemingen genoeg tijd te geven om de TVL Q1 2021 aan te vragen, blijft de regeling voor deze groep open tot 10 juni 2021 17:00 uur. Het accountsproduct mogen ze eventueel later inleveren. Wij houden de TVL-aanvraag dan aan en geven een maximale termijn om het bewijsstuk aan te leveren. Voor mkb-bedrijven staat de regeling sinds 15 februari open, deze sluit op 18 mei 17:00 uur.

Voor grote bedrijven of een groep verbonden ondernemingen geldt de voorwaarde dat het bedrijf of de groep minimaal 30% omzetverlies heeft in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019. Het subsidiepercentage is zowel voor grote- als mkb-bedrijven 85%.

Aanvragen en meer informatie

Op de pagina Grote ondernemingen staat uitgebreid beschreven wat een onderneming (of groep verbonden ondernemingen) nodig heeft voor een aanvraag. Ook kunnen ondernemingen via deze pagina vanaf 10 mei, 12:00 uur meteen een aanvraag doen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.