Vanggewas na mais mag in heel oktober | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Vanggewas na mais mag in heel oktober

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 11 oktober 2021 | Gewijzigd op: 11 oktober 2021

Na het oogsten van mais op zand of löss teelt u een vanggewas. Het vanggewas inzaaien doet u normaal uiterlijk 1 oktober. In 2021 is er een uitzondering. U mag dit jaar uiterlijk 31 oktober uw mais oogsten en een vanggewas inzaaien. Dit geldt alleen als u het vanggewas inzaait binnen 72 uur na het oogsten van de maïs.

Door het natte en koude voorjaar is mais op veel plekken in ons land nog niet rijp genoeg. Daarom is de periode voor het zaaien van het vanggewas verlengd naar 31 oktober.

Laatste update: 11 oktober, 16:54 uur – Niets doorgeven in Gecombineerde opgave; Wel of niet hoofdteelt in 2022

Mais oogsten zodra het kan

We vragen u niet te wachten tot het laatste moment met het oogsten van de mais. Zo krijgt het vanggewas zo veel mogelijk tijd om zijn werk te doen. Dit voorkomt namelijk het uitspoelen van stikstof in de bodem naar het grondwater. Hoe later het vanggewas wordt ingezaaid, hoe minder stikstof het opneemt.

U hoeft niets door te geven

U heeft uw vanggewas en de zaaidatum doorgegeven in de Gecombineerde opgave. Deze gegevens hoeft u niet te veranderen. Ook al zaait u het vanggewas later dan 1 oktober.

Wel of niet hoofdteelt in 2022

Had u opgegeven te zaaien op of na 2 oktober? Normaal laat u dan het vanggewas staan als hoofdteelt in het volgende jaar. Als u binnen 72 uur na het oogsten van de mais het vanggewas inzaait, dan hoeft dit niet. U moet wel kunnen laten zien dat u het vanggewas op tijd hebt ingezaaid. Dit kan bijvoorbeeld met een factuur van de loonwerker.

Meer weten?

Lees meer op Vanggewas na mais.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.