Service menu right

Voor iedereen schoon koken in 2030

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 12 februari 2020 | Gewijzigd op: 14 februari 2020

De strijd voor schoon koken heeft er een belangrijke bondgenoot bij. Een speciaal fonds van de Wereldbank gaat helpen om de ontwikkeling naar schoon koken te versnellen. Veel landen, waaronder Nederland, stellen geld beschikbaar voor dit Clean Cooking Fund. Het doel: dat iedereen ter wereld over 10 jaar 'schoon' kan koken.

Het onderwerp 'schoon koken' krijgt niet veel aandacht in de media. Toch koken zo’n 3 miljard mensen ter wereld hun warme maaltijd niet schoon, dat wil zeggen: op vervuilende warmtebronnen. Denk aan hout, kolen of afval. Jaarlijks sterven zo'n 4 miljoen mensen aan de gevolgen hiervan. Dat is meer dan het aantal sterfgevallen als gevolg van malaria, tbc en aids bij elkaar.

Het netwerk van de Clean Cooking Alliance

Wereldwijd vormen publiek-private partners (bedrijfsleven, overheden en NGO’s) de Clean Cooking Alliance, een netwerk om schoon koken te stimuleren. Zij vormen ook nationale samenwerkingsverbanden (National Clean Cooking Alliances). Het ministerie van Buitenlandse Zaken is onderdeel van dat netwerk. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) draagt bij met het Clean Cooking Sector Support-programma.

Het is niet altijd makkelijk om vooruitgang te boeken, zegt Dymphna van der Lans, CEO van de Clean Cooking Alliance: "Op alle niveaus kost het moeite om de urgentie van schoon koken over te brengen. De manier waarop gekookt wordt, is natuurlijk overal ter wereld nauw verweven met traditie en cultuur en dat zet men niet altijd even gemakkelijk overboord."

Steun van de Wereldbank

Het Clean Cooking Fund van de Wereldbank moet deze ontwikkeling versnellen. Dat fonds stelt $ 500 miljoen (ca. € 450 miljoen) beschikbaar, waarvan € 20 miljoen uit Nederland komt. "Het fonds is een mooie hefboom en een sterk signaal naar marktpartijen om mee te investeren", zegt Van der Lans.

Volgens Van der Lans is er vooral behoefte aan meer kennis en bewustwording, technische hulpmiddelen en betere brandstoffen. De Clean Cooking Alliance wil zich daarvoor inzetten met zijn netwerk. Schoon koken hangt nauw samen met Sustainable Development Goal (SDG) nummer 7 van de Verenigde Naties voor betaalbare en duurzame energie.

Steun via RVO

RVO steunt via het Clean Cooking programma de samenwerking tussen stakeholderorganisaties in 5 landen: Bangladesh, Ethiopië, Ghana, Kenia en Oeganda. RVO werkt daarvoor samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV en de Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ via het Energising Development programma (EnDev).

Meer weten?

Lees meer informatie over de Clean Cooking Alliance en het Clean Cooking Fund op de website van Duurzaam Nieuws. Download het onderzoek 'End of program report Clean Cooking Sector Support' voor meer informatie over de National Clean Cooking Alliances.