Service menu right

Voorkom betrokkenheid bij illegale dierenhandel

Meer artikelen
grijze roodstaartpapegaai
Gepubliceerd op: 24 juli 2019 | Gewijzigd op: 26 juli 2019

Exotische dieren zoals slangen, schildpadden en papegaaien zijn erg gewild als huisdier. Wilt u ook een exotisch dier (ver)kopen of vervoeren? Zorg dan dat u weet wat de regels hiervoor zijn. Hiermee voorkomt u dat u ongewild betrokken bent bij illegale handel. Helaas overkwam dit een aantal mensen die van een inwoner van Apeldoorn een grijze roodstaartpapegaai kochten.

Grijze roodstaartpapegaai

De grijze roodstaartpapegaai wordt in het wild ernstig bedreigd door illegale vangst en smokkel. Daarom is deze diersoort sinds 2 januari 2017 beter beschermd. De papegaai mag niet in het wild gevangen worden. Ook mag de papegaai niet commercieel verhandeld worden.

De eigenaar of verkoper van een grijze roodstaartpapegaai moet een EU-certificaat hebben. Dit is een bewijs dat hij het dier legaal heeft. De verkoper uit Apeldoorn had geen certificaten meegeleverd bij de verkoop van de vogels. Daardoor was er sprake van illegale handel.

Meer informatie en regels

Veel exotische huisdieren zijn beschermd. Ze mogen niet zomaar gehouden, verkocht of vervoerd worden. Hierover zijn regels afgesproken in de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Wilt u een exotisch dier of plant kopen of verkopen? Bekijk dan de regels op onze website. Op mijn.rvo.nl vraagt u CITES-documenten aan als dat nodig is. Koop geen exotisch dier als de verkoper niet de juiste documenten heeft. Zo helpt u mee bij de bescherming van planten en dieren.