Service menu right

Water as Leverage programma genomineerd voor Dutch Design Awards 2020

Meer artikelen
© Cynthia van Elk | Water as Leverage
Gepubliceerd op: 5 oktober 2020 | Gewijzigd op: 15 oktober 2020

Het programma Water as Leverage for Resilient Cities Asia (WaL) is 1 van de 3 genomineerden in de categorie 'Best Commissioning' voor de Dutch Design Awards 2020. WaL ziet water als katalysator en hefboom voor klimaatactie en duurzame sociaal, economische en ecologische ontwikkeling. WaL geeft met 'research by design' op een innovatieve en inclusieve manier invulling aan projectontwikkeling waarbij stedelijke klimaatactie – adaptatie en mitigatie – wordt verbonden met werkgelegenheid, sociale ontwikkeling en herstel van biodiversiteit.

Water als hefboom tegen klimaatverandering

Snel groeiende steden worden wereldwijd hard geraakt door klimaatverandering. Tegelijkertijd zijn steden onderdeel van de oplossing, waarbij water de verbindende factor kan zijn voor hun duurzame ontwikkeling. Water is wereldwijd niet alleen het belangrijkste risico maar ook de grootste verbindende kans.

Dat is de gedachte achter Water as Leverage (WaL). Een integrale en inclusieve aanpak betekent voor WaL dat ook degenen die normaal gesproken pas in de laatste fasen van een project worden betrokken, nu vanaf het begin betrokken zijn in het proces van samenwerken en innoveren. Denk aan projectfinanciers en -uitvoerders en de kwetsbare gemeenschappen voor wie het programma is bedoeld. Hierdoor voelen zij zich ook echt hoeders van het gedachtengoed.

WaL richt zich in eerste instantie op de steden Chennai (India), Khulna (Bangladesh) en Semarang (Indonesië) met de ambitie om op termijn in heel Azië en de rest van de wereld te op te schalen.

Nederlandse ondernemers worden met het programma uitgedaagd om internationale en lokale partnerschappen aan te gaan en samen innovatieve concepten te ontwikkelen voor de duurzame ontwikkeling in deze steden.

Bekendmaking winnaar Dutch Design Awards tijdens liveshow Dutch Design Week

Elk jaar vindt de 9-daagse Dutch Design Week (DDW) plaats, het grootste designevenement van Noord-Europa. Tijdens de DDW vinden de Dutch Design Awards (DDA) plaats.

Water as Leverage is genomineerd in de categorie 'Best Commissioning’'  Het kreeg mooie kritieken van de Dutch Design Awards jury.

"Een verrassende invulling van Dutch Design als mentaliteit: de Rijksoverheid creëert met Water as Leverage door de integrale aanpak een belangrijke fundering voor een van de meest complexe vraagstukken van onze tijd."

Zaterdag 24 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt met een live talkshow op DDW TV. Namens de Rijksoverheid zal Watergezant Henk Ovink geïnterviewd worden. Hij is initiatiefnemer van en opdrachtgever voor WaL.
De DDA Show is van 17 tot en met 24 oktober om 16:00 uur live te zien op ddw.nl.

Daarnaast zijn alle projecten van zowel de genomineerden als de winnaars vanaf 17 oktober online te bekijken in speciale 3D exposities op het DDW platform. Begin 2021 zal er - indien mogelijk - ook een fysieke tentoonstelling zijn.

Meer weten?

WaL is een samenwerking van de Rijksoverheid met nationale en internationale partners. Het programma wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van de Watergezant, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer informatie over WaL en de programmapartners en -teams vindt u op de WaL website (Engelstalig) en de WaL informatiepagina van de DDA.
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via wal@rvo.nl.

Wilt u meewerken aan het vergroten van waterzekerheid en waterveiligheid in de wereld? Bekijk dan welke programma’s en financiering wij nog meer bieden op het gebied van water in ontwikkelingslanden.

Water as Leverage partners

Watergezant, ministerie Buitenlandse Zaken, ministerie Infrastructuur en Waterstaat, RVO, FMO, Asian Infrastructure Investment Bank, Global Center on Adaptation, Global Resilient Cities Network, IABR, AWB, Fabrications, Deltares, PBL, OECD, UN Habitat, WWF, Pegasys, Partners for Resilience, Water Youth Network, World Bank, Asian Development Bank, Islamic Development Bank, Green Climate Fund, KfW, PTSMI Indonesia, overheden van Bangladesh, India en Indonesië, de steden Chennai, Khulna en Semarang en natuurlijk de 6 Water as Leverage teams.