Wijn uit Mergelland krijgt Europese bescherming

Meer artikelen
Wijngaard met huisje in Mergelland

Wijn uit het Zuid-Limburgse Mergelland heeft een Europese beschermde status gekregen. De Europese Commissie heeft de wijn een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) verleend.

Het is de tweede wijn uit Limburg met een beschermde status. In december kreeg de wijn uit Maasvallei Limburg ook al een BOB.

BOB

Het keurmerk BOB wordt verleend aan wijnen van een hoge kwaliteit, geproduceerd volgens een beschreven procedé. Bovendien zijn de druiven voor 100% uit het geografisch gebied afkomstig.

Mergelland

Al in de vroege Middeleeuwen was er wijnbouw in het Mergelland, maar rond 1800 verdwenen de wijngaarden tijdens de Franse bezetting. In 1967 werd er opnieuw gestart en inmiddels is het areaal gegroeid naar 70 hectare.

Door de unieke compositie van bodem, geografie en klimaat is het Mergelland de belangrijkste wijnregio in ons land. De heuvels bundelen de zonnewarmte en er is goede drainage en bescherming tegen nachtvorst. Samen met de bodem - löss op kalksteen (mergel) - geeft dit de wijn rijke fruitaroma's en frisse, tintelende zuren.

Meer informatie

Lees meer over BOB op onze pagina Europese bescherming wijn.

Service menu right