Service menu right

Winnaar WKO Duurzaamheid Award 2019 bekend

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 2 december 2019 | Gewijzigd op: 03 december 2019

Adri Meijdam heeft de vijfde WKO Duurzaamheid Award 2019 gewonnen. Meijdam is beheerder warmte-koudeopslag (WKO) en specialist maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) bij de Nederlandse verzekeringsmaatschappij a.s.r. De uitreiking vond plaats op 28 november 2019 tijdens het drukbezochte Nationaal Symposium van het Gebruikersplatform Bodemenergie.

Meijdam kreeg deze onderscheiding uit handen van Lot van Hooijdonk, de Utrechtse wethouder mobiliteit, energie en groen. Tijdens de uitreiking gaf de wethouder ook haar visie op het Klimaatakkoord, de inspanningen die de gemeente Utrecht daarin verricht, en de rol die bodemenergie hierin kan en moet spelen.

Toelichting van de jury

De jury van de WKO Duurzaamheid Award 2019 riep Meijdam uit tot winnaar vanwege zijn activiteiten op het gebied van het verwerven en delen van kennis over WKO-systemen. Ook zijn rol in het verlagen van het energieverbruik van a.s.r. in Utrecht van 250 kWh naar 64 kWh per m2 (vierkante meter bedrijfsvloeroppervlak) was een belangrijke reden voor de jury om de prijs aan Meijdam toe te kennen.

Andere genomineerden

Behalve Adri Meijdam waren ook de volgende mensen voor de WKO Duurzaamheid Award genomineerd:

  • Hajo Feeringa, beheerder van de technische installaties bij de provincie Drenthe
  • Marco Strooker, domeinbeheerder vastgoed bij de gemeente Alphen aan den Rijn
  • Leon Dukker, mededirecteur van rozenkwekerij Porta Nova in Waddinxveen
  • Gerrit Engberts, hoofd Beheer en Onderhoud bij het Rijksmuseum

Alle genomineerden zijn volgens de jury een voorbeeld en een inspirator voor het gebruik van een klimaatinstallatie met WKO als energiebron.

Eerdere winnaars in actie

Na de presentatie van Lot van Hooijdonk en de uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award kwamen eerdere awardwinnaars in actie. Zij leidden parallelsessies over verschillende innovaties in bodemenergie, het beheer en onderhoud van WKO-systemen en het optimaliseren van de prestaties van bestaande WKO-systemen. De deskundigen spraken daarbij onder meer over het efficiƫnter koelen en verwarmen met een WKO-triplet en de kansen van een WKO-scan voor de verbetering van de prestaties van WKO-installaties.