Winnaars Groningse SBIR blockchain-competitie bekend

Meer artikelen
winnaars Blockchain Groningen

De winnaars van de SBIR blockchain-competitie zijn bekendgemaakt door de provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken. De winnende ideeën helpen om met de nieuwe blockchain-technologie problemen op te lossen op het gebied van overheidsdiensten, energie en gezondheidszorg.

De wedstrijd leverde 38 inschrijvingen en 5 winnende ideeën op. De winnaars (foto Alex Wiersma) ontvangen in totaal € 250.000 om de haalbaarheid van hun idee te onderzoeken. De resultaten van de 5 haalbaarheidsstudies worden in mei 2018 gepresenteerd. Dan is er nog eens € 250.000 beschikbaar om van daaruit minimaal 2 prototypes te laten ontwikkelen.

Winnaars

De 5 inzendingen die hebben gewonnen zijn:

  • Online platform afhandeling gemeentelijke diensten: HFPRGDEAI van Stichting Forus.
  • Voorkomen van btw-fraude: TX++ Blockchain van Summitto.
  • Peer-to-peer energiehandel in kWh: Power to Share van de projectpartners TOBLOCKCHAIN, DNV GL en Gasunie.
  • Blockchain voor het toekennen van studiepunten en diploma’s: StudyBits van penvoerder Quintor en partners.
  • Patiëntgegevens in spoedsituaties snel en betrouwbaar op de juiste plek: In Case of Emergency Data (ICED) van IT’s Privacy en Thesis One.

Provincie Groningen living lab

SBIR staat voor Small Business Innovation Research en is een competitie die ondernemers uitdaagt nieuwe producten of diensten te ontwikkelen met een publiek belang. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de SBIR-competitie uit namens het Ministerie van Economische Zaken.
 
Harmen Harmsma, algemeen directeur van RVO.nl, is positief gestemd: "Deze SBIR is voor ons een driedubbel succes. We stimuleren innovatie door bedrijven uit te dagen om met innovatieve toepassingen te komen op het terrein van blockchaintechnologie. We investeren daarnaast in een moderne overheid door te onderzoeken hoe blockchaintechnologie de dienstverlening kan verbeteren. En tot slot doen we dit in goede samenwerking met de provincie Groningen, die als ‘living lab’ fungeert. Een mooie manier voor het Rijk en de Provincie om als partners op te trekken."

Meer weten?

Service menu right