Winnaars ontwerp agrarisch zonnesysteem bekend

Meer artikelen
Agrarische grond

De jury selecteerde drie winnaars uit de inzendingen voor de RVO.nl prijsvraag 'Ontwerp een agrarisch zonnesysteem'. De winnaars mogen onder begeleiding van innovatiebureau Welldesign hun ontwerp verder uit te werken.

De jury selecteerde Harvester, een mobiel pv-systeem dat zichzelf verplaatst over de velden. Ook Sunopy met een lichtgewicht opvouwbaar zonnesysteem op palen kreeg de waardering van de jury. Daarnaast won Team Synergy met verticaal opgestelde tweezijdige pv-panelen. Dit ontwerp won ook de publieksprijs.

Bijzondere aanmoedigingen

Bijzondere aanmoedigingen waren er voor het idee om zonnepanelen toe te passen in de vrije uitloop van kippen. Een andere aanmoediging ging naar Vitis Idaea. Dit is een zonnesysteem boven water en op water geteelde gewassen.

Doel van de prijsvraag

De prijsvraag had als doel om meer en betere zonne-energie oplossingen te vinden voor agrarische gebieden. De huidige veldsystemen beperken vaak de agrarische opbrengst. Of ze maken agrarische functies zelfs onmogelijk. In het klimaatakkoord van Parijs staat dat duurzame energie productie niet ten koste mag gaan van voedselproductie.

Bekijk alle inzendingen op Youtube.

Service menu right