Woningbouwimpuls zorgt voor bijna 45.000 nieuwbouwwoningen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Woningbouwimpuls zorgt voor bijna 45.000 nieuwbouwwoningen

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 18 februari 2021 | Gewijzigd op: 23 februari 2021

Door heel Nederland kunnen 28 gemeenten binnenkort 44.666 nieuwe woningen bouwen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) geeft hiervoor een financiële bijdrage van € 266 miljoen vanuit de Woningbouwimpuls.

Met de Woningbouwimpuls draagt het ministerie bij aan projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen omdat ze een financieel tekort hebben. RVO organiseerde online Impulskamers om zo de aanvragen verder te verscherpen. Daardoor konden gemeenten noodzaak, effectiviteit en efficiëntie van hun aanvraag voor de Woningbouwimpuls goed onderbouwen.

Grote interesse

Er is veel interesse voor de Woningbouwimpuls. Minister Ollogren besloot daarom om de geplande financiële bijdrage van € 225 miljoen te verhogen naar € 266 miljoen. Zo krijgen alle positief beoordeelde aanvragen geld. En lopen deze projecten geen vertraging op.

Woningbouwimpuls

Gemeenten kunnen een beroep doen op de Woningbouwimpuls voor:
•    het versnellen van de bouw;
•    het vergroten van het aantal nieuwbouwwoningen in een project;
•    het vergroten van het aandeel betaalbare woningen voor mensen met een laag of middeninkomen.

Gemeenten kunnen met het geld woningen betaalbaar maken. Of ze kunnen een locatie geschikt maken voor woningbouw. Zo worden er 7 stationsomgevingen en 3 stadscentra aangepakt. En er worden 4 verouderde kantoorgebieden en 11 bedrijventerreinen omgebouwd tot woningen. 

Betaalbaar en bereikbaar

Van de 44.666 woningen valt 67% in de categorie ‘betaalbaar’. Dit zijn woningen voor de sociale huursector, middenhuur en betaalbare koopwoningen. Ook bouwen de gemeenten 1.100 tijdelijke woningen. Bij veel projecten is speciale aandacht voor woningen voor starters, senioren, studenten en aandachtsgroepen. De 30 projecten zijn verdeeld over het land. 19 projecten bevinden zich in de woondealregio’s met projecten in onder andere Amsterdam, Den Haag, Woerden en Nijmegen.

Met deze viewer ziet u waar woningen bijgebouwd gaan worden.

Meer informatie

 

 

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.