Zonnepanelen voor gezondheidscentra in Senegal: betrouwbare energie in armste regio's | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zonnepanelen voor gezondheidscentra in Senegal: betrouwbare energie in armste regio's

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 27 november 2020 | Gewijzigd op: 25 maart 2021

In de armste regio's van Senegal is een tekort aan betrouwbare elektriciteitsvoorzieningen. Door een overeenkomst tussen de Nederlandse en Senegalese overheid komen er zonnepanelen op de daken van 120 gezondheidscentra. Ruim 1,6 miljoen mensen krijgen zo het voordeel van betrouwbare zorg.  

Le Bassin Arachidier is een van de armste gebieden van Senegal. Het bestaat uit de regio's Diourbel, Fatick, Kaffrine en Kaolack. De bevolking leeft er van onder andere de pindaverbouwing en het toerisme.

Vooral het platteland is niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Door een tekort aan elektriciteitsvoorzieningen ligt de gezondheidszorg op het platteland op een laag niveau.

Kraamklinieken en gezondheidszorg na corona

De zonnepanelen zorgen voor een belangrijke bron van energievoorziening. Dit zorgt op zijn beurt weer voor betrouwbare zorg.

De gezondheidscentra worden ook gebruikt als kraamklinieken. Hierdoor zullen veel moeders en kinderen voordeel hebben van de verbeterde gezondheidszorg.

Het project zorgt daarnaast voor een lagere druk op de Senegalese gezondheidszorg na corona. Deze verlichting geldt voor 10% van de totale Senegalese bevolking. Een duurzame oplossing in moeilijke coronatijden!

Steun vanuit ORIO

De overeenkomst tussen Nederland en Senegal is in november 2020 getekend. Het is een aanvulling op een lopend subsidieproject van de regeling ORIO (Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling). Hiermee betaalt de Nederlandse overheid 100% van de overgebleven kosten van het zonne-energieproject.

De Nederlandse overheid steunt door haar infrastructuurregelingen de uitvoering van publieke infrastructuur in ontwikkelingslanden. ORIO staat inmiddels niet meer open voor nieuwe aanmeldingen. Wel voeren we de ORIO-projecten uit die nog lopen. Dit doen we volgens de afspraken die toen zijn gemaakt.

Infrastructuurregelingen

De opvolgers van ORIO zijn de regelingen Develop2Build (D2B) en DRIVE (Ontwikkelingsrelevante infrastructuurprojecten). Deze regelingen geven ondernemers en overheden in ontwikkelingslanden extra flexibiliteit om belangrijke publieke infrastructuur aan te leggen.

Meer weten?

Wilt u ook een probleem oplossen dat te maken heeft met een van de volgende duurzame ontwikkelingsdoelen?

  • Voedselzekerheid
  • Water
  • Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR)
  • Klimaat
En kan dit probleem worden opgelost door het aanleggen of verbeteren van publieke infrastructuur? Lees dan meer over de infrastructuurregelingen in ontwikkelingslanden die wij uitvoeren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.