Service menu right

10 inspirerende circulaire innovaties

Meer artikelen

Van 3 tot en met 7 februari 2020 is het de Week van de Circulaire Economie. Op meer dan 100 locaties in heel Nederland delen circulaire ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen hun ervaringen en tips over de circulaire economie.

Laat u inspireren door 10 circulaire innovaties die met steun van RVO zijn ontwikkeld.

Bierbrouwende monniken

De broeders van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven brouwen bieren van La Trappe Trappist een flink stuk duurzamer. Broeder Isaac is als prior de zakelijk leider van de abdij. Samen met István Koller van Waterschap De Dommel is hij de drijvende kracht achter de Biomakerij. Deze plantenkas zuivert het afvalwater van de abdij.

Stapsgewijs werken de monniken toe naar hergebruik van drinkwater in het brouwproces. Het project is innig verbonden met de spiritualiteit van de trappisten, zegt de prior: "We gaan 7 keer per dag naar de kerk om God te prijzen om zijn schepping. Dan kunnen we niet even later vrolijk doorgaan met vervuilen." Lees het verhaal over de bierbrouwende monniken.

Coole datacenters

Datacenters zijn faciliteiten waarin ICT-apparatuur wordt ondergebracht. Voor de veiligheid is het belangrijk om de warmte die de computers genereren af te voeren. "Dat kan via de lucht. Maar dan gaat de warmte verloren. Je kunt dat efficiënter doen met vloeistof", legt Markus Mandemaker, medeoprichter en -eigenaar van Asperitas uit.

Asperitas koelt datacenters op een ecologisch verantwoorde manier en volgens een innovatief technisch principe. Het Innovatiekrediet hielp om dit uitdagende concept van de grond te krijgen. Lees het verhaal over Asperitas

Duurzame kinderwagens

De kinderwagens en buggy’s van Greentom zien er strak uit. Modern design, frisse kleuren. Maar ronduit revolutionair is de wijze waarop het Zuid-Limburgse bedrijf ze maakt, van 100% gebruikte kunststof. Het ontwerpproces leidde uiteindelijk tot een product met veel minder onderdelen: 48 in plaats van de pakweg 400 van concurrerende modellen. De assemblage duurt slechts 5 minuten.

Door het beperkte aantal arbeidsuren kan het bedrijf dichtbij de afzetmarkt produceren. Greentom blijft ook in de toekomst innoveren. Zo denken ze aan het invoeren van een statiegeldsysteem waarbij consumenten hun kinderwagen na gebruik weer kunnen inleveren. Greentom maakte bij de ontwikkeling gebruik van de WBSO.

Bouwen met bagger

Baggerslib een afvalproduct? Niet voor NETICS. Het ingenieursbureau ontwerpt innovatieve, bouwkundige constructies van bagger. Door het water onder hoge druk uit de modder te persen, ontstaat een duurzaam en betaalbaar bouwmateriaal. De ontwaterde baggerspecie is niet alleen geschikt voor versteviging van dijken en oevers maar ook voor woningbouw. NETICS ontwerpt op dit moment een mobiele baggerfabriek die wereldwijd is in te zetten.

De door NETICS ontwikkelde techniek vermindert ons grondstoffengebruik en lost een afvalprobleem op. Door bouwstenen te maken uit baggerslib laat NETICS zien hoe de circulaire economie in de praktijk werkt.

Circulaire kunststof

Hoe kun je van plastic verpakkingsafval nieuwe hoogwaardige producten maken? Start-up QCP (Quality Circular Polymers) zette in Geleen een hoogwaardige recyclingfabriek op met een capaciteit van 35.000 ton kunststofkorrels. De fabriek gebruikt huishoudelijk plastic afval en verwerkt dit tot hoogwaardig plastic dat kan concurreren met nieuw plastic uit olie. In de productiestraat zitten allerlei innovatieve technologieën afkomstig uit verschillende sectoren.

Met steun van de WBSO onderzoekt QCP hoe zij het productieproces kunnen verbeteren. Zo moet de installatie zowel zachte als harde vervuilde kunststoffen kunnen behandelen en geuren kunnen verwijderen. QCP kreeg steun via onder meer de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO), Milieu Investeringsaftrek (MIA), WBSO en de Regeling groenprojecten.

Circulair bouwconcept leidt tot klimaatneutrale wijk

In Amsterdam Nieuw-West ontwikkelt een consortium met onder meer Eigen Haard en ERA Contour de klimaatneutrale wijk Stadstuin Overtoom. Hier maken 360 verouderde portieketagewoningen plaats voor 480 nieuwbouwappartementen. Sloop en nieuwbouw gebeurt volgens Co-Green, een concept dat Eigen Haard initieerde samen met ontwikkelaar en bouwer ERA Contour, architect KOW en sloopbedrijf Oranje.

“Een repeteerbaar concept, waarin we de markt uitdagen tot de meest duurzame, innovatieve oplossingen voor slopen, bouwen en bewonen”, aldus Van de Laarschot. “Door samen te werken en af te stappen van bestaande bouwprocessen geloven we dat je zo tot klimaatneutrale en duurzaam gerealiseerde woningen kunt komen zonder extra kosten voor bewoners.” Lees het volledige verhaal over Co-Green.

Plastic als duurzaam materiaal

Ioniqa ontwikkelde mede met steun via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een manier om gebruikt plastic keer op keer te recyclen tot nieuwe, hoogwaardige grondstof. De eerste fabriek draait sinds deze zomer op de Brightlands Campus in Geleen. "Ons procedé is dé manier om de plastic afvalberg af te breken en de oliekraan voor plastic dicht te draaien", vertelt Tonnis Hooghoudt, een van de oprichters van Ioniqa.

Het bedrijf is sinds vorig jaar 1 van de 3 door het kabinet benoemde Nationale Iconen. De verkiezing tot Nationaal Icoon gaf veel aandacht in de media, internationaal kan Ioniqa de vinding onder de aandacht brengen tijdens handelsmissies van RVO. "Zo komen we over de hele wereld. Onnodig om te zeggen dat we heel erg blij zijn met deze uitverkiezing." Lees het bericht over Ioniqa.

Attero stimuleert recycling door afval te wassen

Slechts kwart van het plastic wordt ingezameld voor recycling. Attero bedacht daarom een techniek om huishoudelijk afval grondig te reinigen en te recyclen tot hoogwaardige granulaatkorrels. Voor deze innovatieve aanpak kreeg Attero een LIFE-subsidie.

Van dit granulaat kunnen ander bedrijven nieuwe plastic verpakkingen en producten maken. "Dat is in veel landen niet vanzelfsprekend, omdat huishoudelijk afval vaak erg vies is en het reinigingsproces intensief," vertelt Marcel Ligter, senior procestechnoloog bij Attero. Lees het verhaal van Attero.

Insecten kweken als oplossing voor het voedseltekort

Wereldwijd blijft de vraag naar voedsel toenemen. Door mensen, maar óók door dieren. Insectenkwekerij Protix haalt eiwitten uit zelfgekweekte insecten en maakt daar voedsel voor dieren van. Het doel van Protix: de ecologische voetafdruk van de productie van voedsel verkleinen. Door dieren te voeden met eiwitten uit de insecten die we zelf kweken, neemt de druk op natuurlijke bronnen af. Ook de consument kan straks kiezen voor voedsel met een kleine voetafdruk.

De afgelopen 10 jaar ontwikkelde het bedrijf in Dongen zich van start-up tot volwassen bedrijf. In die tijd kreeg Protix op meerdere momenten steun via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Lees het verhaal van Protix.

Betonnen 'legoblokken' vormen eerste circulaire viaduct

Op Bruggenbank.nl worden gebruikte bruggen aangeboden. Klaar voor een volgend leven op een andere plek. Dat kan ook met viaducten, zou je zeggen. Maar viaducten laten zich niet zomaar vervoeren. Daarom is er een circulair betonnen viaduct ontwikkeld, dat modulair, schaalbaar, de- en remontabel en daardoor volledig herbruikbaar is.

Eind 2018 werd het eerste modulaire viaduct in gebruik genomen. 9 maanden later volgde demontage. Het viaduct, dat de Betonprijs 2019 won, ligt nu klaar voor hergebruik. Rijkswaterstaat-medewerker Rob Valk is als adviseur circulaire economie betrokken bij het bouwteam en vertelt over zijn ervaringen. Lees het verhaal over het circulaire viaduct.