50 % minder elektriciteitsverbruik in oude loods

Meer artikelen
Transportbedrijf Ale Heavylift

Oude loodsen zijn energieslurpers. Specialist in zwaar transport - ALE Heavylift - isoleerde daarom hun oudste loods en paste hun besturingssysteem voor de stadsverwarming aan. Daarmee besparen ze nu 50% op warmtegebruik. En zo heeft het transportbedrijf nog meer doordachte besparingsmaatregelen genomen.  

"Onze energierekening was al jarenlang extreem hoog", vertelt Ingmar Spijker, HSQE Manager bij ALE Heavylift. Spijker is nu 6,5 jaar in zijn functie als HSQE Manager bij ALE aan het werk. "We waren als bedrijf al aangesloten op stadsverwarming. Toch was het nog altijd schrikken van de energierekening. Na jaren van monitoren, hakten we een jaar of drie geleden de knoop door"

50 % minder elektriciteitsverbruik

Ale Heavylift nam geen halve maatregelen. Het transportbedrijf investeerden 3,5 ton in de isolatie van hun oudste loods van 120 bij 40 meter, vervingen het besturingssysteem voor het regelen van de stadsverwarming en kozen voor nieuw leidingwerk. Het inpakken en isoleren van het dak en de wanden namen in totaal zo’n drie maanden in beslag.

"Denk onder andere aan het plaatsen van sandwichpanelen tegen de bestaande gebouwconstructie en op het dak, het aanbrengen van isolatielagen en we hebben ook lichtkoepels gemaakt. Al met al was dit voor ons financieel de meest voordelige keuze. Technisch was het bovendien haalbaar."

"Een mooi neveneffect: de loods is aan de buitenkant perfect afgewerkt. Zo is een loods uit de jaren vijftig aan de buitenkant ineens nieuw, een mooi visitekaartje. Overigens was de financiering van het project geen probleem. Dat is dan weer het voordeel van het hebben van een moederbedrijf.”

Van tl-buizen naar led-verlichting

Het zijn niet de enige maatregelen die ALE genomen heeft. Het overgaan op led-verlichting is nog zo’n effectieve besparing. "Grote loodsen moeten verlicht worden. Onze loodsen hingen vol met tl-buizen en gasontladingslampen. Hier wilden we vanaf, maar we waren ook weer niet heel serieus met het thema bezig. Totdat er een energieadviseur bij ons op bezoek kwam.

Deze was ervan overtuigd dat iedereen de stap naar duurzaamheid kan maken. Hij werkte onder andere in opdracht van de gemeente Breda én bezocht ons bedrijventerrein. We kregen een gratis QuickScan over energiebesparing en hoorden alles over de investeringen en terugverdientijden.

Toen we dit helder op een rij hadden, was de keuze snel gemaakt. Het ging om een investering van €16.500 voor de vervanging van de tl-buizen. De vervanging van de gasontladingslampen voor € 23.500 is gefaseerd gebeurd. Dat is bij elkaar een flink bedrag, maar we besparen nu wel 50% op het elektriciteitsverbruik. Onze terugverdientijd is slechts twee jaar.”

Zonnepanelen op het dak?

De terugverdientijd van zonnepanelen is een stuk langer. Dat weerhoudt ALE er niet van om wellicht ook deze stap te gaan zetten. Ingmar Spijker: "Met 400 zonnepanelen kunnen we ons verbruik met nog eens tweederde naar beneden bijstellen. De offertes liggen er en we hebben een beschikking binnen voor de SDE+ subsidie."

"We zijn nu aan het onderzoeken of ons dak dit aankan, of dat er constructieaanpassingen nodig zijn. Voor het einde van het jaar nemen we een beslissing. Interessant, dit hele proces van energiebesparing. Van onze energierekening schrikken we in ieder geval niet meer. En onze medewerkers zijn blij met het comfortabele binnenklimaat en het heldere LED-licht."

Denk aan de Informatieplicht energiebesparing

Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, moeten voor 1 juli 2019 rapporteren welke energiemaatregelen zij hebben genomen. Dat is de Informatieplicht energiebesparing. Krijg via de Wetchecker inzicht in de energiebesparingsverplichtingen van uw bedrijf.

Meer weten?

Service menu right