Service menu right

Aardappel succes in Vietnam

Meer artikelen

Het clichébeeld voor Aziatische landbouw bestaat uit eindeloze rijstvelden. Maar ook voor de aardappel is er letterlijk en figuurlijk ruimte. Er zijn nu met succes 2 aardappelrassen geregistreerd. Het project 'Growing out of poverty with potato' streeft ernaar Vietnam zelfvoorzienend te maken in de productie van aardappelen.

Nieuwe aardappelrassen geregistreerd

Na het succesvol afronden van het registratieproces voor commerciële verkoop van aardappelrassen, zijn Rosagold en Markies unaniem goedgekeurd in Vietnam.

Aandacht consument

In Vietnam staat voedselzekerheid en -veiligheid hoog op de nationale agenda. Het land leunt nu voor 94% op rijstproductie. "De teelt en consumptie van aardappels zou een goede aanvulling kunnen zijn op zowel het inkomen van boeren als het Vietnamese dieet." Het enthousiasme voor de aardappel onder zowel producenten als consumenten is echter laag. "De kracht van dit project is dat er ook aandacht wordt besteed aan de vraagzijde. Zo zijn zowel de boeren als de consumenten betrokken bij de selectie van de soort pootaardappelen die worden geïmporteerd vanuit Nederland. In een foodlab worden aardappelrecepten ontwikkeld die passen binnen de Vietnamese keuken. Dat werkt heel goed."

Succesvolle ketenaanpak

Wat het project zo succesvol maakt is dat er in samenwerking met het in Vietnam gevestigde Nederlandse voedseladviesbureau Fresh Studio, de Nederlandse coöperatie Agrico, de Vietnamese chipsfabriek PepsiCo en Wageningen University & Research (WUR) wordt gewerkt aan de hele keten: van de kweek en productie tot beïnvloeding van de consument. "Met name de focus op reclame en marketing maakt dit project zo bijzonder", zegt projectbegeleider Carmen Heinze.

Individueel versus samen

Het project loopt nog door tot eind 2019. Dan moeten 2500 boeren, waarvan 70% vrouwen, intensief zijn getraind op aardappelproductie en contractteelt. Ook moet er 50% productieverhoging en 60% inkomensverhoging uit aardappelen zijn bereikt. "Als individuele partij krijg je dit nooit voor elkaar. Om dit project tot een succes te maken, hebben alle Nederlandse en Vietnamese partners elkaar echt hard nodig."

FDOV

Met de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid stimuleert het ministerie van Buitenlandse Zaken publiek-private samenwerking op het gebied van voedselzekerheid en private sectorontwikkeling in ontwikkelingslanden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de regeling uit.