Alliander-kantoor in Duiven is volledig circulair gerenoveerd

Meer artikelen
Alliander Duiben

In november 2015 opende Alliander een volledig circulair gerenoveerd kantoor in Duiven. Het gebouw is energiepositief en meer dan 80 procent van de aanwezige materialen is hergebruikt.

Vóór de renovatie was het complex een verzameling jarentachtiggebouwen met ruimte voor 600 medewerkers. Na de renovatie is het één innovatief en duurzaam kantoor met plaats voor meer dan 1.550 mensen.

Circulair

Een belangrijk uitgangspunt voor de renovatie was circulariteit. “Het puin van de oude betongevel is fijngemalen tot granulaat voor de betonvloer”, vertelt Eugenie Knaap van Alliander. “En het hout voor de nieuwe binnengevel bestaat uit eigen afvalhout. We hebben ons afval teruggehaald bij de vuilverbranding en zelf naar de timmerfabriek gebracht voor hergebruik. In de gevels is deels metisse isolatie gebruikt. Dat is duurzame isolatie van gerecycled katoen, waarvoor afgedragen werkkleding van monteurs van Alliander is gebruikt. Het idee hiervoor kwam van een medewerker. Ook de toiletpotten en wasbakken zijn schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd.”

Lef hebben

VolkerWessels Vastgoed kreeg de opdracht gegund en heeft een DBMO-contract (Design Build Maintain Operate) voor 15 jaar. Het bedrijf garandeert dat het gebouw de beloofde energieprestatie haalt. “Circulair bouwen is niet ingewikkeld, maar je moet wel lef hebben en durven proberen”, zegt Onno Dwars van VolkerWessels Vastgoed. “We hebben zelfs tijdens het bouwproces samen met Alliander besloten om dingen anders te doen. Zo kozen we toch voor een ander ventilatiesysteem en voor led ‘power over ethernet’, dat stroom krijgt via ethernetkabels.”

Grondstoffenpaspoort

Alle opnieuw gebruikte grondstoffen zijn geregistreerd in een zogenoemd grondstoffenpaspoort. Die kunnen wanneer het pand – of delen ervan – in de toekomst overbodig worden netjes gedemonteerd worden. De materialen kunnen elders worden hergebruikt. Dwars: “Het hout voor de gevel had destijds geen identiteit meer. Het was immers afval. Daardoor waren de eigenschappen onbekend en moesten we bij TNO langs om de brandwerendheid vast te stellen. Als de hele keten meer informatie met elkaar deelt, kunnen ook afvalstromen een grondstoffenpaspoort krijgen. Met direct inzichtelijke eigenschappen kun je ze zo sneller en makkelijker hergebruiken.”

Subsidie

Op het gebouw van Alliander ligt een kleine 1,5 megawatt aan zonnepanelen. “Met een aantal regelingen van de Rijksoverheid konden we fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken”, aldus Knaap. “Voor de zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook voor verlichting, ventilatie, isolatie, beglazing en de warmtepomp hebben we de Energie Investeringsaftrek gebruikt.”
 
Meer voorbeelden van energiezuinig bouwen? Kijk ter inspiratie in de database: www.rvo.nl/energiezuiniggebouwd.

Bron:Stedebouw en Architectuur, juli 2016

 

Service menu right